Društvo Nagib se je razvilo iz 10 let trajajočega Mednarodnega festivala sodobnega plesa NAGIB, ki je od leta 2005 naprej v Mariboru gostil mlade, obetavne in priznane ustvarjalce. V zadnji letih se je Nagib začel postopoma odmikati od opredelitve in izvedbe »klasičnega festivala«. Svoj participatorni koncept je vztrajno nadgrajeval in se spreminjal proti vse večjemu odpiranju k posameznim avtorskim estetikam in umetniškim procesom. Spoznanje, da je lahko festivalska platforma tisto, kar se spreminja v dobrobit umetniškim procesom, da je lahko festival »pot« k novim produkcijskim oblikam in ne zgolj prikaz že nastalih, je bilo tisto vodilo, ki je snovalke in snovalce Nagiba v letih njegovega obstoja vodilo k iskanju novih form in oblik. Vzpostavila ga je mariborska sodobna plesalka, koregrafinja in tango plesalka Vlasta Veselko. 

V letu 2014 je društvo Nagib začelo novo zgodbo, in sicer vzpostavili smo inkubator, ki skozi ustvarjalne in produkcijske procese podpirala mlade in uveljavljene ustvarjalce. Razširitev participatornega koncepta predstavlja vzpostavitev kontinuiranega prikaza oziroma 1. Sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” v Mariboru. Sezona predstavlja prvi poskus rednega mesečnega programa s področja sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Mariboru nasploh do sedaj in se odvija v prostorih in v sodelovanju z Narodnim domom Maribor. Poleg omenjenih programskih sklopov smo delovali tudi mednarodno in med leti 2013 in 2015 izpeljali umetniško izmenjavo med Avstralijo, Slovenijo in Hrvaško.

V letu 2015 je producentka, vodja sezone in predsednica društva, Petra Hazabent, prejela nacionalno nagrado Ksenije Hribar v kategoriji producent, za posebne dosežke, v katere spadajo tudi programi Nagiba, podeljeno na 7. Bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica.

Sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti »Nagib na oder« smo leta 2015 nadgradili s posebnim sklopom  »Nagib na radio«, ki se odvija v mediju radijskih oddaj in nastaja v sodelovanju s platformo Glas podzemlja. Ključna intenca te dopolnitve je – zraven osnovnega kontinuiranega programa sodobne plesne in performativne produkcije – v mariborskem prostoru ponuditi in spodbuditi tudi kritiško refleksijo umetniške produkcije in nanje vezanih tematik. V mariborskem prostoru, kjer so sodobne uprizoritvene umetnosti relativno slabše zastopane poskušamo zapolniti manko refleksije, kontekstualizacije in teoretizacije sodobno-umetniške produkcije.

Več o zgodovini v arhivu.

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Program po sezonah (od začetka do sedaj)

 

1. sezona NAGIB NA ODER 2014/2015

September 2014 / junij 2015 – Prva sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Narodnem domu Maribor

Nagib se v letu 2014 postavlja na oder. S tem razširja svoj participatorni koncept v smeri tistega, kar kulturi v Mariboru manjka, in vzpostavlja kontinuiran prikaz sodobnih uprizoritvenih praks z umetniškim programom: Nagib na oder.

Oder kot obliž, kot refleksija današnjega časa, kot “prva pomoč” za mariborsko neinstitucionalno kulturo in umetnost. Nagib na oder bo v prostorih Narodnega doma od septembra 2014 do junija 2015 enkrat mesečno prikazal intrigantne predstave sodobne uprizoritvene umetnosti, s čimer oživlja umetniški in prostorski manko.

Kot preddogodek otvoritvi nove sezone se bo v Mariboru med 24. avgustom in 6. septembrom odvijal ustvarjalni inkubator, na katerem bodo sodelovali slovenski in tuji ustvarjalci. Inkubator sledi logiki podpiranja in povezovanja ustvarjalcev različnih generacij skozi njihove umetniške procese in ponuja možnost intenzivnega ter poglobljenega dela. Vpogled v njihova dela, ki nosi naslov »Dogodek v mestu«, bo pod taktirko režiserja Simona Belaka potekal 5. septembra.

Udeleženci desetdnevnega mednarodnega ustvarjalnega inkubatorja bodo April Veselko, Ajda Tomazin, Jan Rozman, Alja Ferjan in Katja Kosi iz Slovenije, trije predstavniki zasedbe Fingersix – Marta Navaridas iz Španije, Dani Brown iz Amerike in Sofia Marvagani iz Grčije, v okviru slovensko-hrvaške in avstralske izmenjave pa bomo gostili še Jess Devereux in Zaimon Vilmanis iz Avstralije ter Josipo Bubaš iz Hrvaške.

 

V sezoni 2014/2015 so bili z nami:

Zapiranje ljubezni: Ivica Buljan – režija; Marko Mandič, Pia Zemljić – igra / Mini Teater
;

Asemblaža za eno telo: Rhiannon Newton (Avstralija)
;

Avdicija za producente: Ajda Tomazin, Društvo Nagib
;

Ampak jutri:Katja Kosi, Samo Pečar (glasba), Društvo Nagib
;

Tatovi podob: Feminalz: Crucial Pink, Mad Jakale, Mathilde Buns, Tristan Bargeld, Frau Strapatz, H. P. D. (Hormonal Perturbator in Decay), Cica-San, Zavod Emanat // v sodelovanju s Festivalom Drugajanje / Bunker;

LAB: Kako? (uprizarjanje): Katja Legin, Barbara Kanc, Barbara Ribnikar, Jan Rozman, Kaja Lorenci, Nataša Živković, Nina Fajdiga Federacija Deluje;

Neforma 38: Tina Dobaj, Daniel Marinič (glasba), Zavod Sploh;

Balet upora: Leja Jurisic & Petra Veber (Pekinpah / Kink Kong)
;

Hit / This is not a hit: Matej Kejžar, Marjan Stanić (bobni v živo), (Pekinpah / Kink Kong)
 in

Sad Sam Lucky:Matija Ferlin, Emanat Zavod.

V sezoni 2014/2015 podpiramo ustvarjalne procese in postavljamo temelje za kvalitetnejšo in redno mesečno ponudbo sodobnih uprizoritvenih predstav v Mariboru. Čas je, da v Mariboru zapremo romantični pogled na umetniško-kulturno ponudbo in v živo izkusimo sodobne uprizoritvene prakse tega trenutka. V sodelovanju z Narodnim domom in ostalimi slovenskimi, tujimi ustvarjalci in producenti postavljamo temelje za kvalitetnejšo in redno mesečno ponudbo sodobnih uprizoritvenih predstav v Mariboru.

 

Produkcija: Društvo Nagib

Koprodukcija: Narodni dom Maribor

Umetniška zasnova in vodenje: Petra Hazabent

Teksti: Anja Bunderla, Andreja Kopač in Špela Oberstar

Pomoč in svetovanje: Vlasta Veselko, Katja Kosi, Marko Brumen (ND)

Vizualna podoba: Matej Jarc

Odnosi z javnostmi: Anja Bunderla

Partnerji: SiGledal, Britt Guy (AUS – samostojna producentka), Gledališče Glej, Zavod Bunker in Festival Drugajanje, JSKD, DSPS -Festival Gibanica, Mreža sodobnega plesa, …

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

2. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti ( 2015/2016 ):

 

// Nagib na oder 2015

Sezono smo lani septembra otvorili z norveško predstavo “Poslednji zapiski”, v izvedbi Ann-Christin Berg Kongsness, Ingrid Berger Myhre, Lasse P. Nøsted ter Alex-a Zakkas. V oktobru smo nadaljevali v mednarodnem duhu, ko smo že tretje leto zapored gostili avstralsko-hrvaško-slovensko izmenjavo, del katere so bile plesalke in koreografinje Ina Sladić, Liesel Zink in Kelly Drummond Cartoon. V sodelovanju s festivalom Drugajanje (Zavod Bunker in 2. gimnazija Maribor) smo v novembru uspeli kar dvakrat napolniti veliko dvorano Narodnega doma Maribor, in sicer z izjemno predstavo “Vse, kar smo zamudili, medtem ko smo živeli” v zasnovi in izvedbi slovenskega kolektiva BETON Ltd. ( Katarina Stegnar, Primož Bezjak in BrankoJordan).

// Nagib na radio + Nagib k teoriji

November je bil mesec, v katerem smo sezono nadgradili še z dodatnim programskim sklopom “Nagib na radio”, ki si v sestavi Alje Lobnik, Kaje Kraner in Katje Kosi prizadeva za kritiško refleksijo umetniške produkcije. V 2. sezoni so tako nastali štirje zvočni zapisi, ki so bili predvajani na Glas Podzemlja, frekvencah RadiaCona in tudi Radia Maribor. Do oddaj lahko dostopate tudi na našem zvočnem arhivu: https://soundcloud.com/nagib-maribor

K zvočnim zapisom smo priključili še en novi programski sklop “Nagib k teoriji” v okviru katerega smo decembra lani izvedli prvo predavanje, pod naslovom “Socialna koreografija kot vadbena strategija in prostorski dispozitiv mesta Maribor”, ter še bralni krožek v okviru katerega so se brali fragmenti knjig “Socialna koreografija” (Andrew Hewitt) in “Javna sfera kot performans” (Bojana Cvejić in Ana Vujanović). Zasnovo predavanj in bralnih krožkov so vzpostavili Pia Brezavšček, Robert Bobnič, Rok Bozovičar in Alja Lobnik (kolektiv SIC!) v sodelovanju s KUD Anarhiv.

 

// Nagib na oder 2016

V leto 2016 smo vstopili z eko-futuristično predstavo “Senzasenso” Jana Rozmana v sodelovanju s plesalko Aljo Ferjan (produkcija Kink Kong / Pekinpah). Predstava je bila hkrati del programa 31. Zimske plesne šole v organizaciji JSKD-ja.

Z avtorskim projektom “Generacije” (Tin Grabnar, Kim Godec, Ajda Godec, Žiga Hren, Eneja Urnaut in Luka Kuhta), ki je na Festivalu Vizije v Novi Gorici prejel glavno nagrado za najboljšo predstavo v celoti, smo v marcu štirikrat razprodali mali oder Narodnega doma, v mesecu maju pa smo ob podpori Mednarodne mreže za ples in performans Avstrija (INTPA) in Avstrijskega kulturnega Foruma Ljubljana v Maribor pripeljali še mednarodno predstavo “Dvoboj” avtoric Marte Navaridas, Irine Karamarković ter Adine Camhy.

Produkcija- Društvo Nagib

Koprodukcija – Narodni dom Maribor, Vetrinjski dvor

Umetniško vodstvo in produkcija – Petra Hazabent

Odnosi z javnostmi : Anja Bunderla in Katja Kosi

Oblikovanje: Ajda Tomazin

Fotografija: Ramaida Osim

Svetovanje in posebne zahvale : Dualik Street-Fashion in Vlasta Veselko.

Partnerji – Bunker, Pekarna Magdalenske Mreže, Škratova ČitalnicaKUD Anarhiv, JSKD (Zimska plesna šola), Glas Podzemlja, RadioCona in Radio Maribor.

Finančna podpora: Ministry of Culture RS, INTPA – International Contemporary Performing Arts Network Austria, Austrian Cultural Forum Ljubljana and Municipality of Maribor.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

3. SEZONA SODOBNIH UPRIZORITVENIH UMETNOSTI (2016 / 2017) 

trenutno v teku glej program!