4. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder”

Vljudno vabljeni na uvodno srečanje v otvoritev nove, že 4. sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti:

“Nagib na oder” v četrto – tudi kot razstava in kritična intervencija

Društvo Nagib v četrtek, 19. oktobra 2017, ob 16. uri, vabi na uvod v otvoritev 4. sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder”, in sicer s prvim teoretskim srečanjem, ki bodo letos redno potekala ob samih predstavah, in katerih namen je refleksija, kontekstualizacija in teoretizacija gostujočih predstav ter nasplošno sodobno-umetniške produkcije. Na ta način želimo zapolniti manko izginjajočega prostora kritike in ob enem vzpostaviti nove diskurzivne prostore.

Letošnjo sezono 2017/2018, že četrto po vrsti, ustvarjamo skozi vprašanje produkcije prostora in skozi razmislek tega kako specifičen produkcijski način ureja in proizvaja svoj prostor in čas, ter kako lahko nanj vplivamo tudi mi – njegova publika. Pogovorna in razstavna platforma “Razstavljanje predstav” bo skušala vzpostaviti pogoje, kjer bodo gledalci lahko premišljevali o tem, kako je predstava ustvarila okoliščine za razpiranje gledalčeve senzibilnosti, radovednosti in mišljenja. Pogovori po predstavah bodo tako poskušali zabrisati moduse ustvarjanja, performiranja in prisostvovanja, in sicer v nove celote, ki se bodo tekom sezone materializirale v razstavnem mediju.

Srečanja bodo razdeljena v dva dela, v uvodno kratko predavanje, ki bo do določene mere kalibriralo gledanje predstave, ter srečanje po predstavah, ki bo ob aktivnem sodelovanju občinstva skozi različne vključevalne formate ponudilo mesto za premišljevanje, pogovore in razstavljanje.

Prvo uvodno srečanje bomo namenili kratkim uvodnim pojasnilom, ki bodo nekakšni kažipoti za naše nadaljnje delo. Spraševali se bomo o zgodovini gledališča in performansa – slednji je denimo tesno povezan s področjem vizualnih umetnosti -, o tem, kako vse lahko mislimo prostor v gledališču, performansu in likovnih/vizualnih umetnostih ter o mariborskem prostoru in umeščenosti Nagiba vanj.

Drugi način razstavljanja predstav bo potekal na način vizualizacije, t. i. “uprostorjenja” sezone, saj se bodo delčki predstav, naj bo to na način zvočnosti, materialnosti ali korporealnosti, umeščali v predprostor in klub Malega odra Narodnega doma ter na ta način hkrati postavljali sprotni arhiv sezone.

Naše prvo snidenje bo na sporedu ta četrtek, 19. oktobra 2017, ob 16. uri v Narodnem domu Maribor. Vodili ga bosta Alja Lobnik ter Kaja Kraner, o kuratorskih strategijah Nagiba in kako ta s svojim programom ter delovanjem sooblikuje prostor in čas pa bo spregovorila umetniška vodja sezone Petra Hazabent.

Se vidimo pod mestom – tokrat že v četrto!

Produkcija: Društvo Nagib
Koprodukcija: Narodni dom Maribor
Kuratorska strategija in produkcija: Petra Hazabent
Teksti in odnosi z javnostmi: Anja Bunderla
Vizualne intervencije: Toni Soprano
Teoretska srečanja: Alja Lobnik, Kaja Kraner
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor