RHIANNON NEWTON: Asemblaža za eno telo in plesna delavnica

posted in: Asemblaža za eno telo, Predstave | 0

Prva sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” v mesecu oktobru predstavlja

 

RHIANNON NEWTON: Asemblaža za eno telo

 

Maribor, 24. september 2014. – V Maribor prihaja avstralska sodobna plesalka Rhiannon Newton, ki se bo s plesnim projektom Asemblaža za eno telo v okviru prve sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” na Malem odru Narodnega doma predstavila 2. oktobra 2014.

Po uspešni septembrski otvoritvi 1. sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder, ki jo je ovekovečila razprodana predstava Zapiranje ljubezni ljubljanskega Mini teatra, Nagib na oder nadaljuje svojo sezono rednega prikazovanja sodobnih uprizoritvenih umetnosti s predstavo avstralske plesalke Rhiannon Newton.

 

Rhiannon Newton je bila lansko leto udeleženka mednarodne umetniške izmenjave med Avstralijo, Hrvaško in Slovenijo, ki je nastala med producenti Britt Guy (samostojno producentko iz Avstralije), Petro Hazabent (vodjo programa Nagib na oder) ter Zvonimirjem Dobrovićem (vodjo programa hrvaške Perforacije) v okviru IETM mreže. Letos se Rhiannon vrača v Slovenijo s projektom Asemblaža za eno telo, v katerem se ukvarja z vlogo ponavljanja v plesu.

Avtorica v projektu Asemblaža za eno telo raziskuje, kako gib komunicira z občinstvom, kako gradi podobe, udejanja čustva, ob enem pa skupaj s Kyanom Tanom, ki v performansu skrbi za zvok, prikazuje žive sisteme za konstrukcijo koreografskih asemblaž.

 

Rhiannon Newton je doštudirala ples in fotografske medije na WA Academy of Performing Arts, pripravništvo je nadaljevala na Anouk Van Diyk v Amsterdamu, sodelovala je z raznoraznimi umetniki s celega sveta, med drugim tudi s slovenskemu občinstvu poznanim Janom Fabrom, Odelyo Kupperberg, Ruby Elderman in Chrisie Parrott. Rhiannon trenutno živi in deluje v Sydneyu v Avstraliji.

 

Projekt Asemblaža za eno telo je bil premierno predstavljen avgusta 2014 v gledališču Syliva Sterli v Melbournu, kjer je s strani publike prejel izjemno pozitivne odzive in kritike. Sicer je Asemblaža za eno telo del večjega koreograskega projekta Bodied Assemblies, ki ga je Rhiannon začela razvijati leta 2012 v New Yorku v okviru raziskovalne rezidence.

 

Poleg slabo uro trajajoče predstave Asemblaža za eno telo, ki jo bo moč videti v četrtek, 2. oktobra, na Malem odru Narodnega doma, bo Rhiannon Newton ponudila tudi dvodnevno plesno delavnico (4.-5. oktober) za vse zaintresirane, ki jo bo v sodelovanju s Kulturnim društvom Center plesa organiziralo Društvo Nagib. Četrtkovi predstavi Asemblaža za eno telo bo sledil pogovor z ustvarjalci in prvim solistom mariborskega baleta Antonom Bogovom.

 

***

O delavnici:

 

Na delavnici Utelešene asemblaže se bomo osredotočili na orodja za improvizacijo in koreografiranje, ki jih je Rhiannon razvila skozi svojo prakso, ki jo je poimenovala Utelešene asemblaže in ki temelji na premisleku o tem, “kaj pomeni nekaj narediti”. Delo bo temeljilo na preprostih partiturah (score) in navodilih, ki bodo našo pozornost usmerili na naše impulze, bodisi telesne, imaginativne, prostorske ali ritmične. Ob tem bomo kot pomožna in podporna sredstva uporabili glasbo, partnering, pogovor, risanje, pisanje in opazovanje. Nalogo “kako nekaj narediti” bomo nadgradili z vnosom ponavljanj, pri čemer bomo poskušali izluščiti tiste elemente, akcije oziroma dogodke, ki se jih morda ne zavedamo, a v našem plesu vedno znova vzniknejo. Iz našega gibanja bodo tako nastale izmuzljive in hipno nastajajoče koreografije, osnovane na repeticiji, ki odpirajo prostor za nadaljnje raziskave, “kako narediti karkoli”. – Rhiannon Newton

 

Delavnica bo potekala 4. in 5. oktobra v prostorih Centra plesa (Tkalski prehod 7, Maribor) po naslednjem urniku:

sobota, 4. 10., od 11. do 13.30 ure in od 16. do 18.30 ure,

nedelja, 5. 10., od 11. do 14. ure.

Cena dvodnevne delavnice je 14 EUR in vsebuje vstopnico za predstavo Asemblaža za eno telo. Prijave zbiramo do 1. oktobra na: center.plesa@gmail.com

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.