AKTUALNI DOGODKI

1. sklop “Nagib k študiju”: Telo skozi zaznavo – Anja Bornšek

Zadnji vikend v marcu, natančneje 28. in 29.3.2020 v Lutkovnem gledališču Maribor, začenjamo s prvim srečanjem znotraj novega programa “Nagib k študiju”. Prvi sklop pod naslovom “Telo skozi zaznavo” bo vodila pedagoginja in plesalka Anja Bornšek.

Vabljeni profesionalni plesalci in vsi ostali željni novega znanja!

 

Odkrivanje medenice in prsnega koša – Gib skozi organe in kosti

Zavedanje telesa in proces utelešanja je raziskovanje mnogoterih načinov prisotnosti in premik v tukaj in zdaj. Ko naša pozornost sledi čutenju v telo zaznavamo različne odtenke, jakosti, rezonance ter teksture, ki nam odkrivajo kaj vse so-biva v nas in skozi nas.

Tokrat se bomo podali na dvo-dnevno senzorično-motorično raziskovanje prsnega koša in medenice.

Poglobili se bomo v kosti in organe ki bivajo v teh dveh predelih, jih začutili, se z njimi uglasili in odkrili kako nas vodijo skozi zaznave, gib in prostor. Prisluhnili bomo vzajemni podpori med organi in kostmi ter se povezali z različnimi kvalitetami, ki jih ta dva sistema utelešata. Potovali bomo globlje v tkiva, jačali proprioceptivno zavedanje in se premikali med pretočnostjo, brezmejnostjo ter občutkom strukure, opore in natačnosti.

V pomoč nam bodo podobe in informacije iz anatomije, hrbtenica našega raziskovanja pa bo temeljila na premišljenih gibalnih sekvencah, improvizaciji, dotiku, delu z dihom in samoopazovanjem.

Pristop dela s telesom, ki ga bomo spoznali na delavnici izhaja iz somatske metode Body-Mind Centering®. Metodo je leta 1973 začela razvijati američanka Bonnie Bainbridge Cohen, pionirka, raziskovalka, terapevtka, umetnica giba in avtorica knjige Zaznava, občutenje in delovanje: Izkustvena anatomija Body-Mind Centeringa (Sensing, Feeling, Action: The Experiential Anatomy of Body-Mind Centering).

Body-Mind Centering® (BMC) je izkustvena metoda razvijanja telesne, mentalne in gibalne čuječnosti, ki nam omogoča da se poglobimo globoko v telo in se skozi čutenje uglasimo z lastno organsko pokrajino, s kompleksnostjo in z neprecenljivo inteligenco ki je temelj našega telesnega bivanja. Našo pozornost vodi v različna
tkiva in telesne sisteme (kosti, mišice, organi, tekočine, živčni sistem, vezivna tkiva ipd.), kjer skozi uporabo različnih metod kot so dotik, dih, gib, informacije iz anatomije in fiziologije, poglabljamo svoje utelešeno razumevanje specifičnih prisotnosti teh organskih struktur v nas. Ob prebujanju stika s senzornim telesom in delovanjem iz prostora utelešene čuječnosti širimo dimenzije razumevanja, vitalnosti, senzibilnosti, podpore, izraznosti ter bogatimo lasten gibalni-miselni-relacijski- emocionalni potencial.
 

BIO:

Anja Bornšek je plesalka in pedagoginja. Diplomirala je iz sodobnega plesa na Salzburški plesni akademiji SEAD (2007), nato nadaljevala z dvoletnim študijem somatske metode Body-Mind Centering, kjer si je pridobila naziv “Somatic Movement Educator” in nato leta 2014 uspešno zaključila še magistrski študij pedagogike sodobnega plesa na Frankfurtski univerzi HfMDK. Zanimajo jo načini uglaševanja čutilnega potenciala telesa, ples, ki se napaja iz izkustveno-gibalnih raziskav, ter kompozicija, ki vznikna iz mnogoterih odnosov med zaznavo in reakcijo. Poučuje pretežno skozi spekter izkustvene anatomije, somatike in improvizacijskih metodologij. Sodelovala je z različnimi ustvarjalci, med drugimi z Begum Erciyas, Joaom da Silvo, Matejem Kejžarjem, Sebastijanom Horvatom, Malo Kline, Maayan Danoch, Matijo Ferlinom, Andrejo Podrzavnik, Snježano Premuš, Majo Delak. Poučuje na Akademiji za ples v Zagrebu, na magistrskem programu pedagogika sodobnega plesa na HfMDK v Frankfurtu, v Tanzhaus nrw Duesseldorf in drugod. Zadnjih 5 let tudi razvija in poučuje format za publiko imenovan Physical Introduction, skozi katerega raziskuje način bolj zavestne povezave med telesnostjo in percepcijo, ter s tem intimnejše relacije med umetniškim delom in gledalcem. Vodila ga je že pred več kot 70 različnimi predstavami v Tanzhaus nrw in drugod (SommerSzene Salzburg, Konzerthaus Berlin, Saarlandsiches Staatstheater, Tanz im August, EMANAT).

Za štipendijo nam pišite na info@nagib.si in priložite kratko motivacijo (za tiste, ki bodo obiskali program “Nagib k študiju” skozi celo leto) Cena posameznih srečanje je 15 eur na dan (30 eur vikend), za člane različnih plesnih šol, samozaposlene, študente in dijake imamo posebno ceno 10 eur na srečanje (20 eur vikend).

Program je tematsko zasnovala: Anja Bornšek
Produkcija: Društvo Nagib
Partnerji: Lutkovno gledališče Maribor
Podpora: Mestna občina Maribor

/// PRETEKLI DOGODKI

NOVICE