GIBANICA_2015

V sodelovanju z Gibanico – bienale slovenske sodobne plesne umetnosti:

Sobota, 4.4.2015 ob 19:00, Mali oder, Narodni dom Maribor

 

Matej Kejžar: HIT / THIS IS NOT A HIT

Zvočno-gibalni performans

 

Avtorstvo in koreografija: Matej Kejžar; Izvedba: Matej Kejžar (ples), Marjan Stanić (glasba v živo); Oblikovanje svetlobe: Petra Veber; Tehnična obdelava videa: Andraž Avsec; Tehnični direktor: Zoran Grabarac; Producent: Žiga Predan

Produkcija: Pekinpah / Kink Kong; Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana

Vse fotografije: Matija Lukić

Video: PRODOK TEATER TV (Tone Stojko)

 

Koreograf in plesalec Matej Kejžar se v zvočno-gibalnem performansu obrača nazaj k telesu, k osvoboditvi vseh njegovih konotacij in reprezentacij, k vztrajanju v izčrpavanju, ki je hkrati gonilo giba in proizvodnja užitka. Kejžar, ki v zadnjem času največ sodeluje z belgijsko skupino Rosas, v tandemu z bobnarjem Marjanom Stanićem v več kot enournem šusu razteleša uveljavljene ritmične vzorce, v katerih samega sebe pusti komaj dihati, gledalca pa gledati. Telo postane ritem, njegova pulzija nenehno komunicira s setom bobnov, katerih zvok razteleša prostor, ki ga sproti zarisuje Kejžar: »Telo je danes izčrpano, saj je že prešlo meje vsakršnih konotacij in se medtem emancipiralo od materije same. Problem ni v novih predlogih, temveč v predlogih, ki spremembe napovedujejo.« Tokratni Hit je udarec, ki je potreben, da se prostor zatrese in misel zgodi, njegovo ponavljanje pa razpira nove prostore čutnega.

Hit / This is not a hit je prva izmed trilogije solo predstav Mateja Kejžarja, ki jih razvija od leta 2013. Leta 2014 je dokončal drugo izmed predstav z naslovom Bela / White, leta 2015 pa v okviru francoskega festivala Festival d’Avignon pripravlja še tretji, zaključni del trilogije z naslovom Rave.

 

Gostovanje GIBANICE v Mariboru

April 2015 – ena izmed predstav slovenske plesne platforme

V okviru 1. sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder v Mariboru bomo gostili eno izmed 12 izbranih predstav letošnje slovenske plesne platforme Gibanica.

Izbor bo znan pa zaključku 7. slovenske plesne platforme, ki bo potekala v Ljubljani med 18. in 21. februarjem 2015.

 

GIBANICA – BIENALE SLOVENSKE SODOBNE PLESNE UMETNOSTI

GIBANICA 2015 : Ljubljana, 18. – 21. 2. 2015

Program 7. Gibanice je v celoti, z izjemo predstave Maje Delak Kaj če, ki si je kot zmagovalka strokovne žirije Gibanice 2013 s predstavo Sramota zagotovila uvrstitev v program Gibanice 2015, izbrala mednarodna tričlanska komisija v sestavi: Iva Nerina (Hrvaška) – plesna kritičarka, Nina Meško (Slovenija) – samostojna strokovna svetovalka za ples in Marc Olivé López (Španija) –  programski vodja Mercat de les Flors.

Komisija je v svoji utemeljitvi k izbranim predstavam med drugim zapisala: »Iskali smo močne in avtentične umetniške pozicije, ki pomikajo formo in vsebino sodobnega plesa onkraj varnih območij in znanih strategij bodisi v formatu, performativnosti, času, vsebini, povezavi z zvokom ali interakciji z realnostjo.«

 

Program 2015 (po abecednem redu):

 

BETWIXT– Maja Kalafatić, Maria de Dueñas López

ČAS TELO TRIO – Andreja Rauch Podrzavnik

DANES JE JUTRIŠNJI VČERAJ – Loup Abramovici, Bara Kolenc, Teja Reba

DRUGA SVOBODA – Leja Jurišić, Teja Reba

HIT – Matej Kejžar

ISKANJE BREZ NASLOVA – Barbara Kanc

KAJ ČE – Maja Delak

OKUS TIŠINE VEDNO ODMEVA – Irena Tomažin

PO TEM, TOREJ ZARADI TEGA – Sebastijan Geč, Milan Loviška, Otto Krause

SEZONA LOVA – Milan Tomášik

V ISKANJU MIROVANJA – Jurij Konjar

ZA JULIANA MER-KHAMISA – Jurij Konjar

 

Med 18. in 21. februarjem 2015 se bodo izbrane predstave bienala Gibanica izvajale v Cankarjevem domu, Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana, Plesnem teatru Ljubljana, Mestnem muzeju Ljubljana ter Španskih borcih, uvod v tokratno izdajo, ki bo 18. februarja Cankarjevem domu in v Slovenski kinoteki, bo s posvetom in filmi posvečen delu Ksenije Hribar, sobotni program pa bo vključeval dsikusijo o koreografskih praksah.

 

GIBANICA – BIENALE SLOVENSKE SODOBNE PLESNE UMETNOSTI

Od leta 2003 Gibanica, bienale sodobne plesne umetnosti, predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo, ki jo za festival vselej izbere tričlanska selektorska ekipa. Gibanica ponuja nabor najboljših sodobnoplesnih izdelkov domačih producentov in velja za najpomembnejšo sodobnoplesno platformo pri nas. Gre za mešanico nacionalnega plesnega festivala, kjer ima domača javnost možnost pridobiti pregled nad kvaliteto dvoletne plesne ustvarjalnosti, umetniki pa reflektirati kvaliteto domače plesne ustvarjalnosti, in platforme, na kateri se domačim in tujim gostom festivala ponudi v premislek umetnost, ki bi jo utegnili uvrstiti v svoje različne umetniške programe.

V Društvo za sodobni ples (DSPS) se prostovoljno povezujejo ustvarjalci na področju sodobnega plesa v Sloveniji (plesalci, koreografi, pedagogi, teoretiki in kritiki), da bi oblikovali in uresničevali svoje stanovske interese: vzpostavitev prostora komunikacije, ozaveščanje in izgradnja tradicije sodobnega plesa pri nas, vsestranski razvoj področja sodobnega plesa in pogojev za profesionalno ustvarjanje v Sloveniji.

DSPS je aktiven pri organizaciji plesnih izobraževanj, predavanj, srečanj, svojim članom nudi tudi različne popuste. Partnersko sodeluje pri produkciji in postprodukciji dogodkov in predstav svojih članov, kot tudi s širšo plesno sceno. DSPS je bil eden od pobudnikov in soustanoviteljev Slovenskega plesnega festivala Gibanica, pri katerem sodeluje kot partner in soorganizator programa od prve izdaje plesnega festivala do danes. Od leta 2012 naprej DSPS podeljuje stanovsko nagrado Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa.

VEČ NA: www.sodobniples.si