Codex

O umetnikih

Jan Rozman je gibalec, ustvarjalec in improvizator. Mladosti navkljub je ustvaril že več avtorskih del, nazadnje celovečerno solo predstavo Ptičja demenca. Svojo plesno pot je začel pri KD Qulenium v Kranju, nadaljeval na Umetniški gimnaziji – oddelek za sodobni ples v Ljubljani in nato študiral koreografijo na School for New Dance Development v Amsterdamu. Trenutno zaključuje s študijem fizioterapije, še naprej aktivno razvija lasten odrski izraz in sodeluje pri različnih plesno-gledaliških projektih.

 

Alja Ferjan po večletnem udejstvovanju v športnih plesih in končani Umetniški gimnaziji v letu 2010/11 opravi letnik na akademiji School for New Dance Development v Amsterdamu. Nato se posveti avtorskemu delu, njena solo miniatura Če sem to kar so oni meni je nagrajena za najboljšo izvedbo na mednarodnem tekmovanju OPUS 1, junija 2012. V jesni 2012 začne z izobraževanjem na akademiji za sodobni ples Anton Bruckner Privatuniversität v Linzu. Poleg študija Alja sodeluje pri več plesnih projektih v Ljubljani, Linzu in na Dunaju.

 

Projekt v nastajanju:

Codex

Duet, ki bo nastal v soavtorstvu Jana Rozmana in Alje Ferjan je trenutno v fazi raziskave. Središčna točka ustvarjanja je iskanje možnosti soobstoja, odrskega odnosa in komunikacije med avtorjema. Ustvarjalca izhajata vsak iz lastne izkušnje in svojega umetniškega stališča ter istočasno (sočasno) obstajata. Graditamost eden proti drugemu ter se želita v odrskemu dejanju srečati.Ključni trenutek nastajanja dela je soočenje obeh avtorjev. Vse sile ustvarjanja so v določeni fazi obrnjne k njunemu srečanju. K velikemu poku. Vprašanje je: kaj se zgodi, ko se dve osebi, dve popolnma različni kreativni energiji srečata? Kaj se zgodi, ko se združita ta dva samostojna svetova? Kaj je novonastala situacija? In kakšna je? Kako vpliva na izvajalca in njuno interakcijo? Iščeta nastanek nove celote, ki je neodvisna hkrati pa pripada tako enemu kot drugemu.