April

O umetnici

April je začela plesati pri treh letih na Plesni izbi Maribor. V sledečih letih se je udeleževala različnih plesnih klasov in delavnic v Sloveniji in tujini (Peter Jasko, Martin Kilvady, Libby Farr, Damien Jalet, David Zambrano, Anton Lachky…).

Kar devetkrat se je udeležila mednarodnega plesnega tekmovanja Opus 1 in štirikrat tudi osvojila nagrado za najboljšo idejo. Prvi samostojni projekt »Dvomine« je v sodelovanju s kontrabasistom Žigo Golobom ustvarila leta 2011. Leta 2012 je sledil projekt »Ostro in slano«. Leta 2014 je v okviru festivala Ukrep kot plesalka sodelovala v projektih Gregorja Lušteka »Džibriš« in Eduarda Torroje » Nosilci telesa«.

 

Projekt v nastajanju:

SKOZI LED

Tukaj je prostor znotraj prostora, sanje v sanjah, kristalna dvorana in sredi nje ledeno plesišče.

Zamenjaj peteklost za prihodnost, plačaj s solzami za nasmeh, oddalji se, da prodreš bližje.

Preziraj, če želiš ljubezen? Odrivaj, da privlačiš? Ne misli na to in zgodilo se bo? Pametno se nam zdi to, česar ne razumemo? Delaj več in plačan boš manj? Zaupaj, da te lahko izdam?

Pravijo, da si lahko kar koli hočeš. Karkoli verjameš, da si.

Realnost je stvar nevarne izbire.

Kako naj vem, kaj hočem? Kako naj vem, kaj je najboljše?

Pusti vse to. Zamrzni svojo površino in obvaruj svoje morje.

Kar je blizu v resnici sploh ni tukaj in danes je najmanj jasen in sploh ni važen, lahko imaš tudi zaprte oči, sicer pa je tako ali tako še vedno preglasno in zakaj si spet tako utrujen, ničesar se ne moreš prav dotakniti, nočeš razmišljati, a ne moreš, da ne bi, kamor koli pogledaš, povsod samo led n vse kar se zdi resnično in toplo je tako daleč. V bistvu je vse enake barve, v bistvu je slabše. Nobenih nevarnosti, a nobenega napredka. To je nevarnost varnosti. Prav lahko bi bil tudi mrtev.

Tukaj nekdo laže.

Ničemur se ne da izogniti.