Neforma 38// Četrtek, 29.1.2015 // 20:00 // Mali oder // Narodni dom Maribor //

 

NEFORMA – serija glasbeno-plesnih improvizacij

Glasbeno plesna improvizacija

Ples: Tina Dobaj

Glasba: Danijel Marinič

Tretji element: “zbor” (Ekipa No!training Laba – Barbara Kanc, Barbara Ribnikar, Jan Rozman, Kaja Lorenci, Katja Legin, Nataša Živković, Nina Fajdiga).

 

Serija improvizacij omogoča medsebojno povezovanje in spoznavanje ustvarjalcev s področja sodobnih glasbenih praks in umetniki s področja sodobnega plesa. Redni improvizacijski nastopi spodbujajo preverjanje lastnih principov ustvarjanja, soočenje z drugimi izvajalci, raziskavo postopkov in refleksijo, ter hkrati seznanjajo javnost z ustvarjalnimi potenciali na omenjenih umetniških področjih.Vnaprej bodo dogovorjene le glasbene in plesne zasedbe posameznega dogodka, ki bo temeljil na postavkah improvizacije in interakcije. Nekateri dogodki bodo povsem improvizirani, drugi pa bodo kombinacija strukturiranega plesa in improvizirane glasbe oziroma strukturirane glasbe in improviziranega giba. Neforma želi spodbuditi sodelovanje različnih avtorjev, ter jim omogočiti platformo za preizkus njihovih postopkov ustvarjanja.

Nastaja v produkciji Zavoda Sploh, s pomočjo Ministrstva za kulturo RS

V letu 2015, že 5. sezoni Neforme, se prostor improvizacije odpira, poleg Neforminemu standardnemu duetu plesa/giba in glasbe/zvoka, še tretjemu mediju- prostoru, svetlobi, poeziji, vizualni umetnosti itd. Vsako edicijo bodo na kraj zločina povabljeni trije ustvarjalci – 1. glasba, 2. uprizoritvena umetnost in 3. izbran tretji medij. Prva edicija v letu 2015, skupno že 38., bo na povabilo Nagiba gostovala v Mariboru. Sodelovala bosta v Mariboru delujoča ustvarjalca: glasbenik Danijel Marinič in plesalka Tina Dobaj, kot tretji element pa bo prisoten “zbor” (Ekipa No!training Laba – Barbara Kanc, Barbara Ribnikar, Jan Rozman, Kaja Lorenci, Katja Legin, Nataša Živković, Nina Fajdiga).

 

Selektorica plesnega programa: Katja Legin

Selektor glasbenega programa: Jošt Drašler

 

O umetnikih

TINA DOBAJ

Plesalka, koreografinja in pedagoginja je šolanje zaključila na plesni akademiji P.A.R.T.S v Bruslju. Po šolanju je bila izbrana v predstavo Williama Forsytha ‘ The Vile of Parody of Address, ‘ki je bila permierno uprizorjena v Theathru de la Bastille. Plesala je v predstavi ‘ Drumming’ v koreografiji Anne Terese de Keersmaeker. Je avtorica predstav : Cesta, Geiko, Ring, Kore wa tada no sen des, Odprto od do ( v skupni koreografiji z Gregorjem Kamnikarjem). Plesala je tudi v predstavah Matjaža

Fariča ( Krog v telesu, kvadrat v glavi, ZAKAJBIMEKDOUSTAVIL). Predstava ‘Kapital’, ki sta jo ustvarila skupaj z Gregorjem Kamnikarjem, je bila uprizorjena tudi na Brisbane festivalu v Avstraliji. Kot koreografinja je sooustvarila projekta Carmine Slovenice Adiemus in CS Light. Kot performer je nedavno sodelovala v predstavi avtorice Maje Milenovič Workman ‘Namišljena,’ premierno uprizorjena septembra 2013 v Ljubljani. Svojo plesno tehniko poučuje v Avstriji, Belgiji , Nemčiji in Franciji in v Sloveniji. Od leta 2003 pa do leta 2011 je tudi poučevala plesno tehniko na Umetniški gimnaziji za sodobni ples v Ljubljani. Sedaj skupaj z Andrejem Hrvatinom delujeta kot tendem pod imenom La Mug-Zi, kjer pripravljata, organizirata ter raziskujeta različne improvizacijske dogode in projekte.

 

DANIEL MARINIČ

Daniel Marinič, rojen 19.11.1978 na Ptuju. Osnovno in srednjo šolo (gimnazija) obiskoval na Ptuju, hodil na Glasbeno šolo Karol Pahor Ptuj iz inštrumenta harmonike. Študiral na Pedagoški fakulteti( Glasbena pedagogika)

 • član Akademskega pevskega zbora Maribor(od 2000 do 2004)
 • učil na Glasbeni matici Maribor (od 2004 do 2007)
 • član Centra za pomoč mladim (certifikat Europian Playwork assiociation( projekt Delo in igra)
 • umetniški vodja moške vokalne skupine Piramida( od 2006 do 2008)
 • umetniški vodja mešanega pevskega zbora Bezena ( od 2007 do 2009)
 • umetniški vodja moške vokalne skupine Kernjak (od 2005 do 2009)
 • umetniški vodja moškega pevskega zbora Slava Klavora Maribor ( od 2005 do 2010)
 • korepetitor pri moškem pevskem zboru Pavza
 • korepetitor na osnovni šoli Franc Rozman Stane
 • igral pri Srpskem kulturnem društvu Maribor
 • igral pri kulturnem društvu Cirkulane
 • učil na Gimnaziji Ruše
 • sodeloval na Bienale neodvisnih ilustratorjev
 • sodeluje z društvom Korakci za korake
 • avtor glasbe za plesne predstave Iskanje ravnotežja( Katjuša Kovačič)
 • koavtor glasbe za dokumentarni film Hoarrachkogel
 • uči na Waldorski šoli Maribor

Kot harmonikaš je sodeloval s Karmino Šilec, z Markom Zaletelemj, Jako Bergerjem, Dado Kladnik, Sonjo Lovrenčič, Tadejem Kamplom, Tomažem Gromom, Zlatkom Kavčičem, Tadejem Vesenjakom, a skupino Fajrund, z Juretom Ivanušičem, Seijirom Murayamo in Samsoni.