Sreda, 16. 10. 2019, ob 17:00 in Sobota, 19.10.2019, ob 18:00 @ Lutkovno gledališče Maribor

Producenti in partnerji:Društvo Nagib, Goethe-Institut Ljubljana, Avstrijski kulturni forum Ljubljana in Festival Boršnikovo srečanje

Shifting baselines je večletni mednarodni projekt, ki z razpiranjem različnih pogledov na fenomen združuje teoretske in znanstvene refleksije z umetniškimi praksami. Termin ‘shifting baselines’, ki sicer izvorno prihaja iz naravoslovja (iz pomorskih in ribiških raziskav), je dobro sprejel in raziskal sociološki diskurz, nato pa se je uveljavil v tudi družboslovnih kontekstih in širše v kulturi. Namen projekta Shifting baselines je detektiranje in refleksija transformativnih procesov, ki jih po eni strani razumemo kot razmerja med zaznavami, vrednotami in vzorci delovanja oziroma kot spreminjajoče se okolje po drugi. Socialni psiholog Harald Welzer ta razmerja pojasni kot razmerje dveh drsečih referenčnih točk, na primer dveh vlakov, ki z enako hitrostjo potujeta po vzporednih tirih, zaradi česar se zdi, da relativno drug na drugega stojita pri miru. Pogosto se zgodi, da ljudje oziroma družbe ne prepoznajo procesov, ki nanje vplivajo in spreminjajo pogoje družbenih okvirov, saj se istočasno – in prav tako nezavedno – spreminjajo tudi njihove zaznave, vrednote in vzorci delovanja. Zato pogosto ne prepoznajo celo pomembnih zgodovinskih dogodkov oziroma jih ne naslovijo v trenutku, ko postanejo aktualni.

V času Festivala Borštnikovo srečanja bo Lutkovno gledališče Maribor od 16. do 19. oktobra postalo prostor srečanj in kolaboracij med umetniki in znanstveniki iz Nemčije, Avstrije in Slovenije. V formatu štiridnevne umetniško-znanstvene raziskovalne platforme bomo poskušali osvetliti različne vidike in razsežnosti fenomena ‘shifting baselines’ ter organizirali dva javna dogodka, skozi katera bomo obiskovalce popeljali na eksperimentalno potovanje po ‘shifting baselines’ v fizičnem, teoretskem, vizualnem kot tudi performativnem smislu.

Umetniki in znanstveniki: Matthias Wanner, Daphne Büllesbach, Elena Messner, Andrea Sodomka, Blaž Ploj, Sandra Chatterjee, Robert Lässig, Jan Tage-Kühlig, Jovita Pristovšek, Katja Legin, Simon Belak, Anja Bornšek, Tomaž Tomljanović in Pablo Andres.
Kuratorji projekta: Mona Schwitzer, Petra Hazabent, Philipp Krüger