performativna instalacija // Avstrija – Slovenija – ZDA – Nemčija
Četrtek, 8. 11. 2018, ob 19:00 // 70 min @ Mali oder, klub in Mala plesna dvorana Narodnega doma Maribor

 

Nazaj k lepemu / Back to the Beautiful je mednarodni projekt dveh umetniških kolektivov, in sicer nemško-indijsko-ameriške naveze ter slovensko-avstrijske, ki se skozi različne prostorske konstelacije lotevata tem migracije, protestov ter moči in opolnomočenja. Projekt bo uprizorjen v treh različnih prostorih Narodnega doma Maribor skozi katere bo publika potovala.

Performativna instalacija Nazaj k lepemu (Drava) je preplet poetičnih in političnih video podob, interaktivnih srečanj z občinstvom in utrinkov živega performansa, ki črpa iz kontradiktorne motivike vode, meje in lepote. Občinstvo se premika skozi participatorno instalacijo, ki poleg besedilnih, vizualnih in performativnih elementov vključuje tudi neposreden stik z vodo – ritualno umivanje rok in stekleničenje vode iz reke.

Nazaj k lepemu (Drava) je tretja različica participatorno-performativne instalacije, ki je premiero doživela v Salzburgu leta 2017. Navdih za prvi projekt sta avtorci našli v neokrnjenem naravnem okolju reke Saalach, po kateri poteka meja s sosednjo Nemčijo, kar predstavlja potencialno območje mejnih napetosti. Leta 2018 sta ustvarili različico instalacije ob reki San Lorenzo, kjer se nahaja zadnja kitajska četrt v Santa Cruzu v Kaliforniji, ter z njo naslovili vprašanji zgodovinskih kitajskih migracij in ksenofobije v regiji. Za mariborsko predelavo instalacije sta avtorici zbrala podobje, vezano na obrežja reke Drave skozi čas, ki rezonira z raznolikimi podobami vodnih teles rek Saalach, San Lorenzo in Drave, ki jih avtorici povezujeta z lepoto, migracijami in/ali nacionalnimi mejami.

Druga performativna instalacija avtorjev Tomaža Simatovića in Tomaža Tomljanovića je nastala v okviru projekta »Nazaj k lepemu« kot refleksija na temo opolnomočenja v kontekstu demonstracij, protestov in množičnih plesnih ritualov, kot sta bila recimo plesna kuga v srednjem veku ali kultura rejva. Rezultat njunega sodelovanja so performativne in participatorne instalacije, ki temeljijo na konceptih del(ovanj)a in sodelovanja. S pričujočim delom opozarjata na pomen sodelovanja kot strategije za opolnomočenje, obenem pa v kolaborativni kontekst vnašata zavedanje o pomenu in vrednosti lepote. Avtorja v središče svojega dela postavljata kodificirano besedilo, razstavljeno na zidu, ki ga udeleženci interaktivno-performativne instalacije s kombinacijo aktivnosti in refleksije strateško odkrivajo na predlagani »poti opolnomočenja«.

 

Avtorji in izvajalci: Sandra Chatterjee, Cynthia Ling Lee, Post Natyam Collective, Tomaž Simatović in Tomaž Tomaljanović

Partnerji in finančna podpora: Szene Salzburg, Kuratieren in den szenischen Künsten
Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Mesto München – oddelek za umetnost in kulturo, Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo.

Organizator: Društvo Nagib in Narodi dom Maribor

Predstava je del mednarodnega MAMO abonmaja. Več na: http://mamoabonma.si/