2

// Sobota, 6.9.2014 // 20.00 // Mali oder Narodni dom Maribor //

 

ZAPIRANJE LJUBEZNI

Avtor:
 Pascal Rambert
RežijaIvica Buljan
Igrata:
 Pia Zemljič in Marko Mandić
Dramaturg in asistent režijeRobert Waltl
Oblikovanje prostora in zvoka:
 son:DA
Kostumi:
 Ana Savić
Prevod:
 Suzana Koncut
Koprodukcija:
 Mini teater, Mestno gledališče Ptuj, Novo kazalište Zagreb in Zadar snova

Kaj se zgodi, ko zaljubljenost mine in ljubezen izgine? Kaj narediti, ko dve osebi nista več za skupaj? Ko ne moreta ali ne želita biti več v odnosu? Zapiranje ljubezni je konec zgodbe. Zgodbe o paru, ki poskuša končati in zapreti skupno zgodbo. Odlična igralca Pia Zemljič in Marko Mandić, par tudi izza odra, bosta na odru zaključevala svoj ljubezenski in partnerski odnos. Ženeta ju bes in skrajna sila, da se razideta. Lika, ki skozi jezik in gibanje med seboj gradita bodečo žico iz besed, se bosta poskusila rešiti iz vrtinca, v katerega ju je potegnilo in v katerega vlečeta drug drugega.

 

Zapiranje ljubezni je besedilo, v katerem sublimni teoretični motivi parazitirajo na perverznem ljubezenskem kiču. Ustvarjata ga dva monologa, ki razvijata isti govor o življenju, preživetem skupaj, o drastičnem razhodu in grozi zaradi neznane prihodnosti. Oba junaka sta polna prezira, hladu in okrutnosti. V tem dvoboju med moškim in žensko je govor edino orožje, besede so streli in udarci z bajonetom. Marko obračun začne, Pia ga konča. Ko eden govori, drugi posluša in preži nanj iz goste tišine.

Besedilo govori o nasilju dveh določenih identitet. Na eni strani moškega, čigar srce je hladno: iz nemoči, ker še vedno ljubi, postaja Markov jezik bojevit, napadalen. Pogumno in močno izraža to, kar ponavadi skriva: pravi razlog za razpad zveze. Na drugi strani pa je Pijin jezik –jezik ženske, ki mirno kaže svojo moč v uničevanju Drugega.

 

Ivica Buljan

(povzeto iz opisa o predstavi)

Več na: http://www.mini-teater.si