Zaključena je 2. sezona “Nagib na oder”

posted in: Uncategorized | 0

Pa poglejmo, kako smo se imeli v 2. sezoni sodobnih uprizoritvenih umetnosti ( 2015/2016 ):

// Nagib na oder 2015

Sezono smo lani septembra otvorili z norveško predstavo "Poslednji zapiski", v izvedbi Ann-Christin Berg Kongsness, Ingrid Berger Myhre, Lasse P. Nøsted ter Alex-a Zakkas. V oktobru smo nadaljevali v mednarodnem duhu, ko smo že tretje leto zapored gostili avstralsko-hrvaško-slovensko izmenjavo, del katere so bile plesalke in koreografinje Ina Sladić, Liesel Zink in Kelly Drummond Cartoon. V sodelovanju s festivalom Drugajanje (Zavod Bunker in 2. gimnazija Maribor) smo v novembru uspeli kar dvakrat napolniti veliko dvorano Narodnega doma Maribor, in sicer z izjemno predstavo "Vse, kar smo zamudili, medtem ko smo živeli" v zasnovi in izvedbi slovenskega kolektiva BETON Ltd. ( Katarina Stegnar, Primož Bezjak in BrankoJordan).

 

// Nagib na radio + Nagib k teoriji

November je bil mesec, v katerem smo sezono nadgradili še z dodatnim programskim sklopom “Nagib na radio”, ki si v sestavi Alje Lobnik, Kaje Kraner in Katje Kosi prizadeva za kritiško refleksijo umetniške produkcije. V 2. sezoni so tako nastali štirje zvočni zapisi, ki so bili predvajani na Glas Podzemlja, frekvencah RadiaCona in tudi Radia Maribor. Do oddaj lahko dostopate tudi na našem zvočnem arhivu: https://soundcloud.com/nagib-maribor

K zvočnim zapisom smo priključili še en novi programski sklop “Nagib k teoriji” v okviru katerega smo decembra lani izvedli prvo predavanje, pod naslovom “Socialna koreografija kot vadbena strategija in prostorski dispozitiv mesta Maribor”, ter še bralni krožek v okviru katerega so se brali fragmenti knjig "Socialna koreografija" (Andrew Hewitt) in "Javna sfera kot performans" (Bojana Cvejić in Ana Vujanović). Zasnovo predavanj in bralnih krožkov so vzpostavili Pia Brezavšček, Robert Bobnič, Rok Bozovičar in Alja Lobnik  (kolektiv SIC!) v sodelovanju s KUD Anarhiv.

 

// Nagib na oder 2016 

V leto 2016 smo vstopili z eko-futuristično predstavo "Senzasenso" Jana Rozmana v sodelovanju s plesalko Aljo Ferjan (produkcija Kink Kong / Pekinpah). Predstava je bila hkrati del programa 31. Zimske plesne šole v organizaciji JSKD-ja.

Z avtorskim projektom "Generacije" (Tin Grabnar, Kim Godec, Ajda Godec, Žiga Hren, Eneja Urnaut in Luka Kuhta), ki je na Festivalu Vizije v Novi Gorici prejel glavno nagrado za najboljšo predstavo v celoti, smo v marcu štirikrat razprodali mali oder Narodnega doma, v mesecu maju pa smo ob podpori Mednarodne mreže za ples in performans Avstrija (INTPA) in Avstrijskega kulturnega Foruma Ljubljana v Maribor pripeljali še mednarodno predstavo “Dvoboj” avtoric Marte Navaridas, Irine Karamarković ter Adine Camhy.

 

// In še …

 

… ob koncu letošnje sezone Nagibovci z velikim ponosom in veseljem najavljamo izjemno novico o uvrstitvi projekta “The Idea of Antidepressive Wear” na enega najprestižnejših evropskih festivalov Ruhrtriennale, na katerem se vsako leto zvrstijo vidna imena s področje sodobnega gledališča, opera in vizualne umetnosti. Projekt, ki nastaja v produkciji Društva Nagib ter avtorjev Tomaža Tomljanovića (Dualik), Ajde Tomazin in Petre Hazabent , se bo 27. in 28. avgusta predstavil v  Refektorium-u, enem izmed prizorišče tega velikega in pomembnega festivala. : -) 

 

Z našim programom želimo poleg prvega poskusa kontinuiranega programa sodobne plesne in performativne produkcije v Mariboru nasploh do sedaj ponuditi in spodbudili tudi kritiško refleksijo umetniške produkcije in nanje vezanih tematik ter s tem med drugim zapolniti še manko kontekstualizacije in teoretizacije sodobno-umetniške produkcije v drugem največjem mestu.

Zdaj pa hitro do morja, na bazen, v senco ali na sladoled!

 

Se vidimo v naslednji sezoni!

Samo vaša

 

Ekipa "Nagib na oder"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.