4. sezona NAGIB na ODER v februarju: predstava SOKOL! in “Razstavljanje predstav”

posted in: Uncategorized | 0

4. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” vabi na predstavo SOKOL! in na tretje srečanje platforme “Razstavljanje predstav”, v okviru katere bomo ta četrtek, 22.2., ob 17:00, v Klubu Narodnega doma Maribor odpirali vprašanje staranja v sodobni družbi, ogledali si bomo video izseke kultunega sola Kako sem ujel sokola Iztoka Kovača kot izjemno pomemben in referenčen performans, ki je v devetdesetih slovensko sodobnoplesno sceno postavil na evropski zemeljvid, prav tako pa nadaljujemo proces sezone tudi kot kritične intervencije tokrat pod zapredno št. 3 – DISKURZ in RESNICA. Letošnja kuratorska strategija, ki se ovija okrog 4. sezone “Nagib na oder” je namreč zastavljena v seriji t.i kritičnih intervencij, ki bodo svoj epilog dobile v zaključni razstavi sezone.

 

Četrtek, 22.2., 17:00 @ klub Narodni dom Maribor

“Razstavljanjem predstav”: Vprašanje staranja v sodobni družbi

V kontinuiteti s krovno tematiko letošnje sezone Nagib na oder, “produkcija prostora”, ki smo jo do sedaj mislili na podlagi povezave zgodovine umetnosti in prostora v kombinaciji z vsebinskimi poudarki predstav, se bomo tokrat v teoretskem uvodu osredotočili na vprašanje možnosti vključevanja starejših teles v (sodobni) ples. Uvodno teoretsko srečanje bo tako po eni strani tematiko staranja poskušalo zajeti širše: oplazilo bo vprašanje staranja v sodobni družbi, in kako se starajoča se telesa, ki temu ustrezno domnevno izgubljajo svoj produktivni potencial, znajdejo na družbenem robu. Razmisliti bo skratka poskušalo fenomen staranja v kombinaciji s prostorom (na kakšne načine se reprezentira staranje, na kakšne načine so starajoča telesa prostorsko umešča, kako tudi prostor služi za nekakšno razporejanje, kjer se produktivna moč razmeji od tistih teles, ki to še niso ali več ne bodo) na eni, in v kombinaciji s sodobno umetnostjo na drugi strani. V okviru srečanja se bo predvajal tudi video predstave Kako sem ujel sokola (Trbovlje, 1991) kot podstat iz katere črpa uprizoritev Sokol, nekakšen reenactment soavtorjev Iztoka Kovača in Janeza Janše. V navezavi na slednje, bo nekaj besed namenjeno tudi kratki predstavitvi dosedanje produkcije avtorjev predstave.

 

Sobota, 24.2., 20:00 @ Veliki oder Narodni dom Maribor

SOKOL!: Iztok Kovač in Janez Janša

Predstava Sokol! je koreografija tako življenjske kot ustvarjalne kilometrine koreografa Iztoka Kovača ter teoretika in performerja Janeza Janše. Gre za zgodbo, ki se je zgodila po tem, ko je Janša začel dregati v Kovača, da obnovi svoj prvi prelomni perfomans iz devetdesetih, ki je slovenski sodobni ples postavil na svetovni zemljevid. Dogovor dveh generacijskih Sokolov je bil tako sklenjen in nastala je fascinantna koreografija spomina, ki je ne gre zamudi.

Foto: Miha Fras

Od omenjene premiere Kako sem ujel Sokola je minilo skoraj četrt stoletja in vendarle je Iztok Kovač tudi pri petdesetih gibek in hiter, Janez Janša pa enako igriv in poln presenečenj, kot je bil nekoč. Oba pa sta spoznala tako lastne omejitve kot tudi omejitve lokalne umetniške scene. Nekaj teh omejitev sta pričakovala od vsega začetka in sta jih že v začetku 90. tudi preroško napovedala. Marsikaj, kar sta pozneje odkrila, se je izkazalo kot navdihujoče za bodoče ustvarjanje. In prav s to zavestjo s projektom Sokol! ponovno vstopata v staro obliko, ki jo krojijo potrebe po spontani, morda celo naivni mladostniški umetniški eksploziji.

Njune telesne pripravljenosti tudi danes ni mogoče spregledati, toda še dragocenejše je njuno igrivo soočenje z lastno preteklostjo, oziroma, natančneje, z njunimi preteklimi ideali. Njuno nepretrgano podajanje replik drug drugemu poteka v prijaznem in kulturnem vzdušju; vprašanja o preteklosti in prihodnosti si zastavljata brezskrbno in očarljivo provokativno, kot dva prijatelja, ki se zbadata. Poigravata se z relativnostjo svojih mnenj in predstav o tem, zakaj danes potrebujemo plesno umetnost. Pod vprašaj postavljata tako svoje odlike kot pretekle ambicije.

Zapeljiva, a večinoma igriva slikovita pripoved je dinamična ne le zaradi njunih nasprotujočih si mnenj, pač pa tudi zaradi različnih umetniških usmeritev in različnih temperamentov.
Kot za Dnevnik zapiše Jedrt Jež Furlan, dobimo v starajoči se Sloveniji in ob predstavah, ki aktualnost lovijo dobesedno z začasno zamrlim vstajniškim nabojem, globoko bolj aktualno predstavo Sokol!, ki govori o tistem, česar v pogromu vsakdana ni.

Predstava Sokol! bo na sporedu v soboto, 24. februarja 2018, ob 20. uri na Velikem odru Narodnega doma Maribor. Lepo vabljeni, da zaradi posebnosti predstave vstopnice rezervirate čimprej, saj so mesta omejena!

Cena vstopnic: 6,00 €; 5,00 € (dijaki, študenti, upokojenci, samozaposleni v kulturi), 2,00 € z identifikacijsko kartico Zimske plesne šole, za brezposelne vstop prost! 

 

Koncept in izvedba: Iztok Kovač, Janez Janša
Glas: Nada Vodušek
Gostje na posnetkih: Jonathan Burrows, Julyen Hamilton, Mateja Rebolj, Renata Salecl
Oblikovanje svetlobe in tehnična izvedba: Luka Curk
Kostumografija: Valter Kobal
Glasba: zvočni posnetki iz predstave Kako sem ujel Sokola 
Oblikovanje zvoka: Tomaž Grom
Asistentka pri gibu: Tanja Skok
Izvršna produkcija: Marjeta Lavrič
Produkcija: Zavod EN-KNAP
Koprodukcija: Maska Ljubljana
S finančno podporo Mestne občine Ljubljana – oddelka za kulturo in Ministrstva za kulturo RS.
Organizacija v Mariboru: Društvo Nagib v sodelovanju z Narodnim domom Maribor in v času 33. Zimske plesne šole (JSKD)

——————————————————————————————————————-

 

Vizualna intervencija št. 3.: Toni Soprano

DISKURZ in RESNICA: neustrašni govor, wahr-sagen, parrhesia as a double strategy, kdo je današnji parrhesiastes 

 

Produkcija 4. sezone Nagib na oder: Društvo Nagib
Koprodukcija: Narodni dom Maribor
Kuratorska strategija in produkcija: Petra Hazabent
Teksti in odnosi z javnostmi: Anja Bunderla
Vizualne intervencije: Toni Soprano
Teoretska srečanja: Alja Lobnik, Kaja Kraner
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.