Etična blagovna znamka v nastajanju // Torbe Hôte in projekt Akupara

posted in: Uncategorized | 0

V torek, 10.12.2019, smo v Centru za kreativnost zaključili z instalacijo “Krajine ali pejsaži občutenega”, ki je bila del programa Festivala Druganaje 2019. Letos smo že 5 leto zapred uspešno izpeljali skupni program oziroma ga letos še nadgradili z omenjeno instalacijo, v okviru katere je med drugim 60 dijakov, osnovnošolcev in festivalskih gostov iz različnih koncev Slovenije prejelo t.i. torbe hôte.

Gre za kreacije, ki so del nove etične blagovne znamke v nastajaju (del projekta Akupara), katero soustvarjajo različni slovenski ustvarjalci s priseljenci in begunci. 

Derridajeva ambivalentna raba francoske besede »hôte«, ki pomeni zdaj »gostitelj« spet drugič »gost« je konceptualno izhodišče za nastanek torb Hôte. Hôte tako niso preprosto končni cilj ali končni produkt dela projekta Akupara, v okviru katerega so različni ustvarjalci izdelovali oz. oblikovali različne izdelke s priseljenci in begunci. Sam cilj projekta je namera, da se vzpostavi skupen prostor med »gostitelji« in »gosti«, stičišče izkušenj, praks in veščin tako »gostiteljev« kot »gostov« ter obenem razvije etična in »no-waste« blagovna znamka Hôte, s katero bodo begunci in migranti lahko vstopili v trg dela ter tako postali samopreskrbni.

Avtor instalacije: Tomaž Tomljanović / Dualik Street-Fashion
Zasnova tekstilnih izdelkov Hôte: Tomaž Tomljanović / Dualik in Nina Holc / Ni-nikoli isto
Teoretska zasnova in tekst: dr. Jovita Pristovšek
Video in vizualna podoba prostora ter tiskovin: Toni Soprano Meneglejte
Produkcija instalacije: Tomaž Tomljanović, Društvo Nagib
Partnerji projekta Akupara: Društvo Terra Vera, Društvo Nagib, Caap Maribor in Prostor vmes v sodelovanju s MKC Maribor – Kulturni inkubator, Epeka Slovenia, UGM l Umetnostna galerija Maribor
Podpora: Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.