HABITAT v Mariboru od 8.2. do 11.2.2020 // “Nagib k Procesu”

posted in: Uncategorized | 0

NAGIB gosti HABITAT

Društvo Nagib se poleg odrskega in diskurzivnega programa ponovno obrača k ustvarjalnim procesom (»Nagib k procesu«). Tokrat gremo z idejo o razpiranju ustvarjalnih procesov še dlje, saj smo se odločili, da se povežemo in podpremo idejo Habitata, ki jo že več let razvija slovenski koreograf, plesalec in improvizator Jurij Konjar. Habitat je zastavljen kot odprto okolje, znotraj katerega si skupina posameznikov za določen čas ustvari skupni delovni prostor. Lahko si ga predstavljamo kot nekakšen začasni dom za osebne umetniške in kreativne prakse, kjer delovni princip temelji na sledenju lastni praksi in trenutnemu procesu ter hkratnem opazovanju drugih in podpori njihovega dela s tem, da jih opazujemo. Vsak dobi prostor, da preizkuša, raziskuje, premišljuje, se uri, obenem pa tudi sprejme možnost, da ga drugi v njegovem procesu opazujejo. Po drugi strani pa je Habitat namenjen tudi publiki kot možnost učenja skozi gledanje oziroma opazovanje odprtih kreativnih procesov ter samih principov dela, razmišljanj, akcij… Habitat se namreč tekom procesa dela za določen čas odpre tudi za javnost, ko zunanje obiskovalce povabimo, da vstopijo v skupni delovni prostor in opazujejo ustvarjalce pri delu.

Glede na zelo podhranjeno in razpršeno mariborsko sodobnoplesno sceno in njihove akterje, ki nimajo urejenih pogojev za redno delovanje in ustvarjanje, tako finančno, prostorsko kot tudi strukturno, smo se za začetek odločili povabiti koncept Habitata. Naš namen je med drugim povezati ustvarjalno sceno v Mariboru, ji ponuditi prostor izražanja, skupinskega dela, opazovanja, preizkušanja, preizpraševanja lastnih praks ter na drugi strani senzibilizirati oko gledalca za odprte strukture in mu približati proces dela, kreativnost… Pomembnost Habitata vidimo v tem, da poveže lokalno sceno, ki tukaj biva (ali je iz mesta odšla), in jo opolnomoči z vsaj minimalnimi pogoji delovanja (prostor, organizacija,…). Tako bomo v letu 2020 gostili 4 Habitate (v vsakem letnem času enega), ki bodo trajali 3-4 dni. Stalni ustvarjalni prostor bo zagotovljen v Lutkovnem gledališču Maribor, kjer bo na razpolago studio in Minoritska cerkev ter drugi potrebni prostori. Poleg gostov iz tujine bodo vabljeni vsi ustvarjalci, ki živijo ali ustvarjajo v Mariboru in imajo vsaj večletno plesno oziroma odrsko predznanje. Habitata se lahko udeležijo tudi ustvarjalci izven Maribora in Slovenije kot tudi ustvarjalci različnih umetniških praks. 

Od 8. do 11. februarja 2020 se bo v Lutkovnem Gledališču Maribor zgodil Habitat – skupni delovni prostor, ki ga bomo ustvarili z delom in opazovanjem drugih pri delu. Naše delo bo razvijati lastne raziskovalne in umetniške prakse oziroma drugače: naše delo bo slediti svojemu zanimanju. 

Habitat je meta-delovni prostor, ki ga prisotni vzpostavimo z delom samim. Kjer je »delo« za vsakogar tisto, kar ga zanima ali kar v tistem trenutku potrebuje. Habitat NI delavnica in NI predstava. Ni voden, je pa strukturiran. Odprt je za vse, ki jim kreativni proces ni tuj, ki potrebujejo okolje za svoj proces in mu s svojim delom lahko kaj doprinesejo. Več o Habitatu tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.