“Nagib k študiju”: Andreja R. Podrzavnik – Strukture in odnosi v prostoru / spletna delavnica (6. in 7.3.2021) 

posted in: Uncategorized | 0

“Nagib k študiju”

V letu 2021 nadaljujemo z izobraževalno platformo “Nagib k študiju”, ki smo jo zaštartali lani spomladi kot neformalni “študij” oziroma specializacijo na področju sodobnega plesa ter širših uprizoritvenih praks in je zaradi epidemioloških razmer lani nismo uspeli izpeljati v celoti.

Ostali smo pri 3. sklopu – telo skozi odnos >>
V 3. sklopu – telo skozi odnos širimo polje delovanja. Prostor in drugi postajajo vse bolj prisotni. Telo skozi odnos nastaja, se odloča, navigira, opazuje in je opazovano. Ustvarjamo skozi relacije…

Zaradi trenutne situacije bomo delavnico v mesecu marcu izpeljali preko spleta in temu tudi prilagodili samo izvedbo. Odločili smo se, da Andrejo Rauch Podrzavnik in njeno ustvarjalno prakso gostimo tako preko spleta, kot tudi v živo, slednje načrtujemo v mesecu aprilu, vendar bo točen termin izvedbe v živo odvisen predvsem od epidemiološke situacije.

Prvo dvodnevno spletno srečanje pa bo potekalo prvi vikend v marcu, in sicer 6. in 7.3.2021, med 10. in 12. uro, preko spletne platforme ZOOM. 

 

>> Andreja R. Podrzavnik: Strukture in odnosi v prostoru / spletna delavnica  

 

Glede na virtualni način izvedbe delavnice, kjer ne bomo skupaj v istem fizičnem prostoru, se bo delo razdelilo na osredotočenost doživljanja giba v fizičnem prostoru v katerem se vsak nahaja in na drugi strani na vizualno zaznavnje te kinestetične izkušnje, skozi dvodimenzionalni kader ekrana, z iluzijo tretje dimenzije. Kadar smo v istem ambientu, v istem fizičnem prostoru, je to dvoje veliko bližje eno drugemu, saj poleg realne tretje dimenzije, gibanje dojemamo bolj kot fizično izkušnjo, tudi s propriocepcijo.
Oba dneva se bo delavnica začeli z uvodnim gibalnim ogrevanjem, z vodeno improvizacijo, nato pa se bomo osredotočili na zastavljeni dve temi, za vsak dan eno.

V prvem dnevu (tema: Vznikanje struktur v prostoru) se bo več pozornosti namenilo praktičnim vajam kot tudi primerom, ki si jih bomo ogledali in skozi katere bomo analizirali odnos figure v fizičnem prostoru, kakšne strukture in relacije se nam ponujajo ter kako jih lahko vpletemo v svoje kompozicije.

Drugi dan (tema: Vodenje-sledenje, sprejemanje-odklanjanje) pa se bomo bolj osredotočili na sam kader ekrana, kaj nam ponujajo njegove omejitve in kako ga lahko ustvarjalno izrabimo za svoje ustvarjalno raziskovanje. Tudi tu si bomo ogledali nekaj primerov, izvedli pa bomo tudi praktične naloge.

 

BIOGRAFIJA:

Andreja R. Podrzavnik (1975, Kranj), koreografinja in pedagoginja, večkrat nagrajena avtorica uprizoritvenih, raziskovalnih in izobraževalnih projektov, ples pojmuje kot način obnašanja. Z vpraševanjem, kako misliti in prakticirati umetnost v danem kontekstu, preverja aktualnost struktur in formatov svojega delovanja. S tega gledišča je kot plesna ustvarjalka na robu definicije plesa in ravno ta rob je tisti, ki jo privlači in ji omogoča realiziranje idej, navdihov. V svojih projektih sodeluje z glasbeniki, igralci, pevci, oblikovalci in plesalci. Izobraževala se je na London Contemporary Dance School, kjer je leta 1999 prejela naziv Master of Arts. Kot videastka je sodelovala s koreografinjami, kot so Sarah Fahie, Snježana Premuš, Lucia Baumgartner, Irena Tomažin. Ples poučuje na SVŠGL, umetniški gimnaziji ter na seminarjih v Sloveniji in tujini. V zadnjih letih je svoje delovanje razširila na delo s kolektivom Federacija, ki se usmerja v širši družbeni kontekst ter tako aktivno srečuje različne socialne skupine kot so otroci, starostniki, dijaki.

——————————————————————————————————————————————

 

PRIJAVE na: info@nagib.si
Prednost pri prijavi bodo imeli tisti, ki bodo lahko prisotni na obeh izvedbah, tako preko spleta kot v živo, pri tem pa se bo plačala kotizacija samo za izvedbo v živo!

PRISPEVKI za dvodnevno srečanje v živo: (velja le za aprilsko delavnico v živo)
Cena posameznega/dnevnega srečanja: 15 eur na dan (30 eur vikend),
za člane različnih plesnih šol, samozaposlene, študente in dijake velja posebna cena 10 eur na srečanje (20 eur vikend).

Link do spletne povezave in ostala navodila prejmete ob potrjeni prijavi!

Se veselimo vaše družbe virtualno, še bolj pa v živo!

 

Zasnova in koordinacija “Nagib k študiju”: Anja Bornšek
Produkcija: Društvo Nagib zanj Petra Hazabent
Podpora: Mestna občina Maribor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.