NAGIB MEDNARODNA PRODUKCIJA: Shifting Baselines

posted in: Uncategorized | 0

Shifting Baselines

 

Mednarodni projekt Društva Nagib, Goethe-Instituta Ljubljana in Avstrijskega kulturnega foruma

Shifting baselines je večleten mednarodni projekt, ki z razpiranjem različnih pogledov združuje teoretske in znanstvene refleksije z umetniškimi praksami. Termin “shifting baselines” izvira iz naravoslovja (natančneje pomorskih in ribiških raziskav), dobro ga je sprejel in raziskal sociološki diskurz, nato se je uveljavil v družboslovnih kontekstih in v kulturi.

Namen projekta je detektiranje in reflektiranje transformativnih procesov, ki jih po eni strani razumemo kot razmerja med zaznavami, vrednotami in vzorci delovanja ter kot spreminjajoče se okolje na drugi. Socialni psiholog Harald Welzer to pojasni kot razmerje dveh drsečih referenčnih točk, na primer dveh vlakov, ki z enako hitrostjo potujeta po vzporednih tirih, zaradi česar se zdi, opazujoč primerjalno, da stojita pri miru. Pogosto se zgodi, da posamezniki in družbene skupnosti ne prepoznamo procesov, ki vplivajo na nas in spreminjajo družbene okvire, saj se istočasno – in prav tako nezavedno – spreminjajo tudi naše zaznave, vrednote in vzorci delovanja. Zato pogosto ne prepoznamo pomembnih zgodovinskih dogodkov in se ne soočamo z njimi v trenutku njihove aktualnosti.

Lutkovno gledališče Maribor bo med 16. in 19. oktobrom postalo prostor srečanj in sodelovanj med umetniki in znanstveniki iz Nemčije, Avstrije in Slovenije. V formatu štiridnevne umetniško-znanstvene raziskovalne platforme bodo osvetljeni različni vidiki in razsežnosti fenomena. Dva javna dogodka bosta obiskovalce popeljala na fizično, teoretsko, vizualno in performativno eksperimentalno potovanje.

Sodelujoči umetniki in znanstveni raziskovalci:
Matthias Wanner, Daphne Büllesbach, Elena Messner, Andrea Sodomka, Blaž Ploj, Sandra Chatterjee, Robert Lässig, Jan Tage-Kühlig, Jovita Pristovšek, Katja Legin, Simon Belak, Anja Bornšek, Tomaž Tomljanović in Pablo Andres.

Kuratorji projekta
Mona Schwitzer, Petra Hazabent, Philipp Krüger

16. 10. 2019 / 17.00 / Minoritska cerkev
Shifting Baselines: Teoretski in fizični uvod za občinstvo

19. 10. 2019 / 18.00 / Lutkovno gledališče Maribor
Shifting Baselines: Izkustveno gledališče (zaključna produkcija)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.