Nagib na oder: Izložba // Serija performativnih gest, 14.-19.12.2020

posted in: Uncategorized | 0

Nagib na oder: Izložba 
>> Serija performativnih gest

 


Leto 2020 je brez dvoma leto, ko je potrebno tako na individualni kot družbeni ravni razmisliti kaj in zakaj počnemo kar počnemo in kako drugače naprej.

Je pa leto 2020 tudi leto praznovanja 15. obletnice Nagib-a, ki je v dekadi in pol svojega obstoja preizkusil in prešel skozi številne formate uprizarjanja ter prezentacije sodobnoplesne in širše uprizoritvene umetnosti. Od začetne festivalske oblike, do rezidenčne platforme in ustvarjalnih procesov, do trenutnega celoletnega dogajanja oziroma prvega kontinuiranega sodobnoplesnega programa v mariborskem prostoru.
In tudi ob pomembni obletnici ostajamo zavezani svojemu poslanstvu in viziji po nenehnem iskanju novih kuratorskih in produkcijskih strategij ter zapolnjevanju programskega manka v štajerski regiji na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Tako smo letos na novo premislili in skoncepirali več programskih sklopov, ki jih nameravamo v naslednih letih še nadgraditi: “Nagib k študiju” kot izobraževalna platforma, “Nagib k procesu” kot odprti studio za ustvarjalce in gledalce, s katerim želimo vzpostaviti prostor za profesionalno delo in skupnostno ustvarjanje sodobnih plesalcev in drugih lokalnih ustvarjalcev v Lutkovnem gledališču Maribor ter cikel predavanj in performansov v sodelovanju z UGM. Leto pa bomo zaokrožili še s posebno različico programskega sklopa “Nagib na oder”, ki smo ga ravno zaradi trenutne situacije postavili v … >>


>> 

V času, ko kulturna prizorišča samevajo in so odri zaprti, ko je javno življenje skoraj do konca okrnjeno in zbiranje prepovedano – umetnost vztrajno išče nova mesta predstavljanja in možnosti uprizarjanja, zato vam v drugi polovici decembra ponujamo na ogled nekaj drugačnega in času primernega:

Serijo performativnih gest slovenskih ustvarjalcev, ki se bodo dogajale:
* V ŽIVO (od 14. do 19. decembra); vsak dan nov umetnik
* RAZSTAVA (od 22. do 31. decembra)
skozi PRIZMO IZLOŽBE.

 

Gesta:

*je oblika neverbalne ali neglasne komunikacije,
pri kateri vidna telesna dejanja sporočajo določena sporočila bodisi namesto govora bodisi v povezavi z njim.
*vključuje gibanje rok, obraza ali drugih delov telesa.
*skupaj z govorico telesa in besedami omogoča sporočanje misli in občutkov.

 

S SERIJO PERFORMATIVNIH GEST posegamo v prostor, ki ponavadi služi potrošniškim in prodajnim namenom, mi pa smo zaznali PRILOŽNOST, da zastekljen prostor uporabimo kot uprizoritveni ODER, na katerem je možno tudi v živo in po vseh predpisih NIJZ ter varnostnih ukrepih na novo osmisliti ter ga uporabiti za PREIZKUŠANJE NOVIH IDEJ in za drugačno vrsto uprizarjanja. Vsak gledalec bo PO NAKLJUČJU postal del širše ideje, ki skuša misliti nove oblike sodelovanja in uporabe URBANEGA PROSTORA kot širitve forme vidnosti. S programom želimo podpreti USTVARJALCE, ki v razmerah pandemije ne morejo opravljati svojega dela, ter NAKLJUČNIM GLEDALCEM IN GLEDALKAM popestriti dni – z umetniško gesto. Sedem dni performativnih gest V ŽIVO, v okviru katerih bo vsak ustvarjalec en dan deloval v IZLOŽBI, bo sledila RAZSTAVA, kjer si bo do konca leta možno ogledati video zapise gest oziroma videti vse, kar boste zamudili, če vas PO NAKLJUČJU NE BO ZRAVEN!

 

Prepustite se naključju, v svojem popoldanskem decembrskem sprehodu pa si označite novo točko, novo postajo:
Center za kreativnost, Projektna pisarna na Partizanski cesti 11 v Mariboru!

 

USTVARJALCI:
Barbara Kukovec, Vlasta Veselko, Katja Kosi,
Tomaž Tomljanović, Tina Valentan, Katja Legin ter Mala Kline.

 


 

Produkcija: Nagib, zanj Petra Hazabent
Vizualna podoba in video: Toni Soprano Meneglejte
Posebna zahvala in svetovanje: Andreja Kopač
Partnerji: Center za kreativnost Maribor, Projektna pisarna
Finančna podpora: Mestna občina Maribor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.