NAGIB na prestižnem evropskem festivalu RUHRTRIENNALE!

posted in: Uncategorized | 0

Nagibov projekt “Ideja o antidepresivni obleki” (ang. “The Idea of Antidepressive Wear”, kratko “Ideja o ANDW”) slovenskih ustvarjalcev Tomaža Tomljanovića aka Dualik, Ajde Tomazin, kuratorice ter producentke Petre Hazabent se bo med 27. in 28. avgustom 2016 predstavil na enem najuglednejših festivalov v Evropi, festivalu Ruhrtriennale v Nemčiji.

 

V petek, 12. avgusta 2016, se je začel veliki evropski festival Ruhtriennale, ki bo na področju nekdanjega nemškega industrijskega središča v Porurju na različnih, sedaj že postindustrijskih lokacijah, za naslednjih šest tednov ponujal prostor najimenitnejši in skrbno izbrani umetnosti iz sveta opernega, dramskega in plesnega gledališča ter razstav oz. instalacij in koncertov.

 

Začetki festivala segajo v leto 1999, kot prva slovenska predstavnica na festival pa je leta 2012 nastopila slovenska vokalna skupina Carmina Slovenica, s predstavo When the Mountain Changed Its Clothing v sodelovanju s takratnim intendantom Heinerjem Goebbelsom.

 

Leta 2015 pa je umetniško vodstvo Ruhrtriennala prevzel nizozemski režiser Johan Simons, ki je takrat svoje vodenje tematsko zaokrožil pod geslom s Shillerjem navhdahnjegega verza “seid umschlungen”, to pa v smislu geste simbolnega objema v smislu tako političnega, socialnega kot tudi geografskega bratstva, enakosti in pravičnosti.

 

Na letošnji ediciji festivala se bo tako predstavila tudi »Ideja o ANDW« večstranskih ustvarjalcev Tomaža Tomljanoviča aka Dualik, Ajde Tomazin, producentke ter kuratorice Petre Hazabent in, tokrat tudi, v sodelovanju z nemškim fotografom Nikom Neuwirthom. Umetniški projekt, ki ga je v letu 2015 podprlo društvo Nagib, je projekt, ki v svoji biti združuje različne umetniške discipline in ustvarjalce, nastal pa je kot reakcija na občutek utesnjenosti oz. prisiljene drže tako duha umetnika kot tudi sodobne družbe, obsojene na nenhno tehnologijo iznajdevanja samega sebe ter svoje družbene uporabnosti. V okviru “Ideje o ANDW” nastajajo t. i. performativne serije, ki zaživijo v skupnosti kot predstave (site-specific, gledališke, performansi ...), uprizorjeni procesi in umetniški produkti ali pa kot koreografske intervencije, v katerih umetniki preizprašujejo vrednote današnje družbe, izvajajo akcije, skozi katere izpostavljajo relevantne socialne, politične, psihološke in antropološke teme, ter raziskujejo, kaj je tisto, kar sodobnega človeka danes premakne in ne nazadnje tudi druži.

 

"Ideja o ANDW” je svojo raziskovalno turnejo začela v Mariboru, nato na Dunaju, v Londonu in Bochumu v okviru pomembne rezidenčne platforme Tanzresherche NRW. V marcu 2016 je “Ideja o ANDW” s podporo HTA – Hessische Theaterakademie, Franfurt LAB-a, Mousonturma Frankfurt in Blaues Haus gostovala tudi v Frankfurtu. Med 27. in 28. avgustom 2016 pa bo umetniški projekt v okviru programskega sklopa Refektorium nastopil, kot napovedano, na Ruhrtriennalu v Bochumu.

 

Kot je ob novici sprejetja “Ideje ANDW” na festival Ruhrtriennale zapisala prof. dr. Bojana Kunst, je Ruhrtriennale vrhunski mednarodni festival z dolgoletno tradicijo, zato je uvrstitev v njihov program veliko priznanje za slovenske umetnike in producente, obenem pa pomeni izjemno uspešno mednarodno odmevnost, kajti to leto bo mogoče na festivalu videti gledališka dela svetovnih imen, kot so Luk Perceval, Alain Platel, Richard Siegal, Meg Stuart, idr.

 

Produkcija: Društvo Nagib Maribor

S podporo: Tanzrecherche NRW, HTA-Hessische Theaterakademie in Frankfurt LAB, Mousonturm, Blaues Haus, Kulturamt Frankfurt, SKICA Dunaj, Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo RS

Leave a Reply