NAGIB PRODUKCIJA // The Idea of Antidepressive Wear

posted in: Uncategorized | 0

V letu 2015 je Društvo Nagib podprlo projekt, ki povezuje različne ustvarjalce s področja plesa, performansa, glasbe in vizualnih umetnosti (oblikovanje, fotografija, kostumografija…), katerih skupno izhodišče je umetniška uporabnost različnih tehnologij »sebstva«, kot to pojmuje Foucault v filozofskih izhodiščih »Technologies of the self«. Umetniški dialogi, s katerimi se bodo ukvarjali soustvarjalci niso mišljene kot pasivne debate, ampak kot aktivni princip; konkretna uporaba izhodišč »tehnologij spoznavanje sebe« v procesu njihovega dela. Gre za performativno razširitev, ki se skozi različne načine uprizarjanja loteva današnje prisiljene drže oziroma stanja duha umetnika in človeka v sodobni družbi, obsojenega na tehnologije iznajdevanja samega sebe in svoje družbene »uporabnosti«.

»Ideja o antidepresivni obleki« črpa svoja izhodišča za uprizarjanje iz t.i. modne skice, kot jo je oblikoval modni ustvarjalec Tomaž Tomljanović aka Dualik. Njegova skica je bila povod in obenem vezni člen različnih ustvarjalcev, vključenih v projekt, med njimi je tudi vsestranska ustvarjalka Ajda Tomazin.

Na podlagi dialogov in preizpraševanj so se v začetku leta oblikovali štirje koraki [ali tehnologije spoznavanja sebe v smislu skrbi za samega sebe], ki predstavljajo teme oziroma izhodišča za nadajno so-ustvarjanje:

Kill your adjectives. – Ubij svoje pridevnike

                        - Drop your habits. – Opusti svoje navade.

                        - Change or be changed. – Spremeni se ali bodi spremenjen.

                        - Please do play. – Prosim igraj se!

Štiri osnovne teme predstavljajo začetek ali prvi razmislek [vodilo] pri nadaljnjem ustvarjanju, procesu dela in kot zadnje pri formatu samega uprizarjanja. Produkcijski plan »ideje« je razpršene po različnih državah, mestih (Maribor, London, Dunaj in Bochum)

Konec novembra pa smo v Bochumu / Nemčija zaključili tudi z evropsko raziskovalno turnejo 2015 projekta "Ideja o antidepresvni obleki". Raziskovalne faze projekta so potekale tako v Londonu in na Dunaju, zaključna prezentacija pa je bila v novem Kulturnem centru za urbano kulturo Zeche 1, v okviru programa Tanzrecherche #16 v Bochumu.

Projekt v letu 2016 nadaljuje svojo turnejo, naslednja postaja je Frankfurt (v sodelovanju s HTA in Frankfurt LAB).

 

Več o projektu si lahko pogledate na https://theideaofantidepressivewear.wordpress.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.