NAGIB: Shifting Baselines – prvi raziskovalni dogodek večletnega mednarodnega projekta na Festivalu Borštnikovo srečanje

posted in: Uncategorized | 0

Nagib v sodelovanju z Goethe Inštitutom Ljubljana in ArgeKultur Salzburg v okviru Festivala Borštnikovo srečanje prav lepo vabi na  >>

SHIFTING BASELINES

>> prvi raziskovalni dogodek

 

“Shifting Baselines” (slo. premikanje izhodišč) je mednarodni interdisciplinarni projekt, ki prepleta več umetniških praks z različnimi (znanstvenimi) področji in v središče postavlja fenomen, ki se skozi vprašanje spomina, pozabe in celo (generacijske) transmisije vedenja v grobem dotika pomembnih družbenih sprememb. 

Mednarodna skupina kuratorjev v sestavi: Petra Hazabent, Mona Schwitzer,Sebastian Linz in Philipp Krüger, ki stojijo za projektom, mariborski dogodek postavlja kot prvega v seriji mednarodnih konceptualnih srečanj. Namen dogodka bo odpreti prostor za premislek, preizpraševanje in izkušnjo t. i. fenomena “shifting baselines” skozi (lokalne) zgodbe in v interakciji z (mednarodnimi) gosti ter publiko.
Mariborski raziskovalni dogodek bo gostil različen krog ljudi, od strokovnjakov, organizacij, posameznikov in skupin, in na ta način preizprašal čim več tem oz. nivojev “premikanja izhodišč”, ki jih beležimo v današnji družbi. Dogodek v Mariboru bo zastavljen kot moderirana ter strukturirana razprava z umetniškimi intervencijami Jonasa Von Lenthe, Tomaža Tomljanovića, Pabla Leiva in Victorja Galleguillosa.

Termin “shifting baselines” izvorno prihaja iz naravoslovja (morskih in ribiških raziskav). Posebej dobro ga je sprejel in raziskal sociološki diskurz, nato pa je bil prenesen v družbene vede in kulturo. Kot je ugotavljal nemški prisholog Harald Welzer, ki je termin prenesel v sociološke vode, se pogosto zgodi, da procesov spremembe, ki preoblikujejo pogoje družbenih okvirov, ljudje in družbe, v katerih potekajo, ne prepoznajo, ker se jim istočasno – in prav tako nezavedno – spreminjajo tudi percepcije, vrednote in vzorci delovanja. To lepo nazori primer dveh vlakov, ki vozita po vzporednih tirih z enako hitrostjo in se zato zdi, da relativno drug na drugega stojita pri miru. Tako posledično celo pomembnih zgodovinskih dogodkov ali sprememb pogosto ne prepoznamo ali se z njimi ne spoprimemo v trenutku, ko se zgodijo.

Raziskovalni dogodek Shifting Baselines bo na sporedu v četrtek, 18. 10. 2018, ob 17:00 v klubu Narodnega doma Maribor, osredotočal pa se bo na naslednja vprašanja: Kaj so “shifting baselines”, ki smo jim izpostavljeni ta čas? Kateri učinki bodo postali vidni v prihodnosti? Kako lahko prepoznamo, vizualiziramo in se ustrezno odzovemo danes?
Tako bomo detektirali “shiting baselines” na različnih področjih, ki se jih bomo v nadaljnjih fazah projekta lotevali skozi različne umetniške prakse in v sodelovanju z drugimi disciplinami.

Vsi zaintresirani se lahko prijavijo na info@nagib.si, vstopnine ni, število mest pa je omejeno!*

Se vidimo – pod mestom!
Ekipa “Nagib na oder”!

*Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

UMETNIŠKE INTERVENCIJE: Jonas Von Lenthe, Tomaž Tomljanović, Pablo Leiva in Victor Galleguillos
SKUPINA KURATORJEV: Petra Hazabent, Mona Schwitzer, Sebastian Linz in Philipp Krüger
PARTNERJI PROJEKTA: Nagib Maribor, Goethe-Institut Ljubljana, ArgeKultur Salzburg, HochX München, Festival Borštnikovo srečanje in Narodni dom Maribor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.