NAGIB v odlični kondiciji pred novembrskim dogajanjem

posted in: Uncategorized | 0

Nagib v odlični kondiciji pred novembrskim dogajanjem! 

Nagib je v preteklem mesecu ponovno na polno oživel tako doma, z uvodom v že 4. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder”, kot v tujini, z gostovanjem projekta The Idea of Antidepressive Wear (“Ideja o antidepresivni drži”) na festivalu DISKURS 17 v nemškem Giessnu. Da nas čaka še zelo razburljiva pozna jesen pa razkrivamo v napovedi novega mednarodnega sodelovanja. 

 

Najprej smo se nagibali na mednarodnem gostovanju v Nemčiji

Nagib je s projektom “The Idea of Antidepressive Wear” (“Ideja o antidepresivni drži“), ki je lansko leto, med drugim, gostoval tudi na prestižnem Ruhtriennalu, prejšnji teden gostoval na nemškem festivalu DISKURS 17 v Giessnu. Gre za festival, ki že od leta 1984 ponuja prostor različnim sodobnim umetniškim praksam in hkrati tudi njihovi teoretski refleksiji.
Projekt “The Idea of Antidepressive Wear” (“Ideja o antidepresivni drži“) je leta 2013 zasnoval oblikovalec in glasbenik Tomaž Tomljanović, in od takrat naprej, v sodelovanju z različnimi ustvarjalci, preigrava različne prostorske postavitve in formate uprizarjanj, skozi katere preizprašuje vrednote sodobnega človeka. Tokrat smo v središče postavili koncept “enchantment-a” (“očaranost”) v moderni družbi.

Photo: Philipp Krüger @ Diskurs 17, Giessen

“Očaranost je nekaj, na kar naletimo, kar nas zadane in prevzame, vendar je lahko tudi drža, ki se vzpostavlja s premišljenimi strategijami. Ena od takih strategij bi lahko bila, da poskusimo pripisati večji pomen igri in igrivosti.” 

(Jane Bennett: “Enchantment of modern life”)

 

Nagib kot umetniška podoba na 8. bienalu slovenskega oblikovanja

“Gledališki prostor kot performans” (“Building as a Performance”), lanski kuratorski koncept 3. sezone “Nagib na oder”, ki ga je vizualna in vsestranska umetnica Toni Soprano pretvorila v vizualno oz. umetniško podobo, je prejel priznanje za odlično slovensko oblikovanje, ki ga podeljuje Fundacija Brumen. Delo je bilo, poleg prejetja prestižnega priznanja, uvrščeno na pregledno razstavo 8. bienala slovenskega oblikovanja v Narodni galeriji.

 

“Nagib na oder” v četrto
Prav tako smo zakorakali tudi že v novo, 4.! sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder”, in sicer smo se na uvodnem srečanju podružili z bodočimi fotografi, arhitekti, notranjimi oblikovalci in ostalimi odrskimi navdušenci, ki so in  bodo skozi celo sezono aktivno sodelovali pri pogovorni in razstavni platformi Razstavljanje predstav”. Sezono 2017/2018 ustvarjamo skozi vprašanje produkcije prostora v sodelovanju z dijaki Srednje šole za oblikovanje ter ostalo zainteresirano publiko, ki se bo skozi sezono udejanila kot razstava in kritična intervencija.

Photo: Duaik

 

Za zaključek pa se nagibamo še k temi “moč in opolnomočenje”

V sodelovanju z avstrijskimi in nemškimi partnerji, med katerimi so priznani plesni center Szene Salzburg, Univerza Salzburg in Univerza Ludwig Maximilians (LMU) v Münchnu pripravljamo mednarodni projekt na temo kuratorstva na področju uprizoritvenih umetnosti. Na glavnem dogodku, ki se bo zgodil 18. 11. 2017 v Sazburgu, bomo skozi umetniške in teoretske manifestacije razpirali temo “moč in opolnomočenje”  (“Power and Empowerment”). Soustvarjalci dogodka bodo kuratorji, umetniki in teoretiki iz Avstrije, Nemčije, Švice in Slovenije. Dotični dogodek obenem naznanja vznik novega, večletnega projekta, s katerim želi društvo Nagib v Mariboru vzpostaviti mednarodni program za kuratorsko-umetniške prakse na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti.

Photo: Nikola Schellmann

 

…In tudi november bo zelo pester!

Vabljeni v našo družbo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.