NATEČAJ za oblikovanje vizualne podobe za projekt Shifting Baselines

posted in: Uncategorized | 0

Shifting baselines – Natečaj za oblikovanje vizualne podobe

Shifting baselines je večletni mednarodni projekt, ki z razpiranjem različnih pogledov na sam fenomen združuje teoretske in znanstvene refleksije z umetniškimi praksami. Namen projekta je detektiranje in refleksija transformativnih procesov, ki jih po eni strani razumemo kot razmerja med zaznavami, vrednotami in vzorci delovanja oziroma kot spreminjajoče se okolje po drugi. Socialni psiholog Harald Welzer ta razmerja pojasni kot razmerje dveh drsečih referenčnih točk, na primer dveh vlakov, ki z enako hitrostjo potujeta po vzporednih tirih, zaradi česar se zdi, da relativno drug na drugega stojita pri miru. Pogosto se zgodi, da ljudje oziroma družbe ne prepoznajo procesov, ki nanje vplivajo in spreminjajo pogoje družbenih okvirov, saj se istočasno – in prav tako nezavedno – spreminjajo tudi njihove zaznave, vrednote in vzorci delovanja. Zato pogosto ne prepoznajo celo pomembnih zgodovinskih dogodkov oziroma jih ne naslovijo v trenutku, ko postanejo aktualni.

V času Festivala Borštnikovo srečanje 2019 bo Lutkovno gledališče Maribor od 16. do 19. oktobra postalo prostor srečanj in sodelovanj med umetniki in znanstveniki iz Nemčije, Avstrije in Slovenije. V formatu štiridnevne umetniško-znanstvene raziskovalne platforme bomo poskušali osvetliti različne vidike in razsežnosti fenomena »shifting baselines« ter organizirali dva javna dogodka, skozi katera bomo obiskovalce popeljali na eksperimentalno potovanje po »shifting baselines« v fizičnem, teoretskem, vizualnem kot tudi performativnem smislu.

Z razpisanim natečajem želimo, da se osmisli, premisli in prikaže fenomen tudi s pomočjo vizualne komunikacije in oblikovanja. Ugotoviti hočemo, kako bi kreativci in oblikovalci izrazili »shifting baselines« s pomočjo vizualne podobe in grafičnega ali tipografskega prikaza ter kako lahko oblikovalske rešitve kreativno nagovorijo fenomen in ga predstavijo širšemu zainteresiranemu občinstvu.

Tekmovalce bo ocenjevala posebna žirija, ki jo sestavljajo kuratorji in člani projekta Shifting baselines-Lab, in podelila troje nagrad. Zmagovalna rešitev bo postala del vizualne podobe projekta.

 

Nagrade so denarne, in sicer 200 evrov za 3. mesto, 350 evrov za 2. mesto in 500 evrov za 1. mesto. 

 

Vsi nagrajeni – pa tudi sodelujoči – ustvarjalci natečaja bodo imeli priložnost sodelovati na začetnem in zaključnem dogodku projekta, aktivno izkusiti fenomen in na podlagi izkušnje nadaljevati s sodelovanjem pri oblikovanju publikacije oziroma javnega dokumenta, ki bo po eni strani vizualni zapis oziroma kreativni arhiv projekta, po drugi pa inovativen prikaz sprememb, ki smo jim podvrženi.

 

Predloge s pojasnitvijo kreativne rešitve pošljite v obliki datoteke (.pdf) na spodnja naslova; mogoče so tudi prijave v parih ali skupinah: kultur-ljubljana@goethe.de in info@nagib.si

 

Rok za prijavo: 15. oktober 2019 do 12. ure.

 

Producenti in partnerji: Društvo Nagib, Goethe-Institut Ljubljana, Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Festival Boršnikovo srečanje in Lutkovno gledališče Maribor

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.