Novi programski sklop: “NAGIB k ŠTUDIJU”

posted in: Uncategorized | 0

“NAGIB k ŠTUDIJU” kot izobraževalna platforma

V okviru praznovanja 15. obletnice NAGIB-a naznanjamo novi programski sklop “NAGIB k ŠTUDIJU”. Vsak zadnji vikend v mesecu bomo v studiu Lutkovnega gledališča Maribor gostili strokovnjaka / pedagoga / umetnika, ki bo izvedel intenzivno in poglobljeno večdnevno usposabljanje. Program je zamišljen kot neformalni “študij” oziroma specializacija, ki bo v letu 2020 razdeljena na tri tematske sklope, katere bo skupno poučevalo 6 ustvarjalcev. Prvi sklop “telo skozi zaznavo” bosta vodili pedagoginja in plesalka Anja Bornšek ter koreografinja in plesalka Snježana Premuš, drugi sklop “telo skozi dinamiko” bosta izvajala plesalec in koreograf Milan Tomašik ter plesalec Beno Novak in tretji sklop “telo skozi odnos” koreografinja in pedagoginja Andreja Podrzavnik, za mesec november pa še čakamo na potrditev.

Vsako srečanje bo potekalo kot intenzivno vikend ustvarjanja v različnih formatih v navezavi s temo in prakso, ki jo gostujoči pedagog razvija npr. delavnica, laboratorij, raziskovalna produkcija… Začenjamo zadnji vikend v marcu oziroma 28. in 29.3.2020, in nato vsak mesec do konca leta (s poletno pavzo). Za študij bomo podelili tudi 5 štipendij, in sicer za vse tiste, ki se bodo želeli izobraževati skozi celo leto. Podrobnejše informacije o posameznih delavnicah in časovnica (število ur dnevno)  bodo objavljene sproti, spodaj pa si lahko zaenkrat preberete splošni opis posameznih sklopov.

Za vzpostavitvev izobraževalne platforme smo se odločili zaradi velikega manka na področju profesionalnega izobraževanja sodobno-plesnih in širših uprizoritvenih praks v Mariboru. Vzpostavljamo program, ki bo tako mladim kot tudi profesionalnim ustvarjalcem ponudil možnost dodatnega in poglobljenega ustvarjanja ter preizkušanja različnih praks.

TEMATSKI SKLOPI:

1. sklop – telo skozi zaznavo
Za začetek ustvarimo prostor in čas. In z vsem svojim fokusom povabimo telo. Z natančnostjo in prisotnostjo širimo svojo sposobnost zaznavanja. Skozi fokusirano senzibilno raziskovanje gibamo globlje, ter spoznavamo cel spekter gibalnih kvalitet in telesnih struktur.
Prvi sklop bosta vodili:
Marec (28. in 29.3.2020) – Anja Bornšek
April (25. in 26.4.2020) – Snježana Premuš
2. sklop – telo skozi dinamiko
Postopoma dodajamo hitrost, premagujemo gravitacijo in iščemo izzive v koordinaciji. Tla so zgolj še užitek odriva. Pospeški, vzdržljivost in vsekakor hitrejši pulz. Gib nas v svoji polnosti, dinamiki in moči pelje do naslednjega ovinka…
Drugi sklop bosta vodila:
Maj (30. in 31.5.2020): Milan Tomašik
September (26. in 27.9.2020): Beno Novak
3. sklop – telo skozi odnos
Širimo polje delovanja. Prostor in drugi postajajo vse bolj prisotni. Telo skozi odnos nastaja, se odloča, navigira, opazuje in je opazovano. Ustvarjamo skozi relacije.
Tretji sklop bosta vodila:
Oktober (24. in 25.10.2020) – Andreja Podrzavnik
November (28. in 29.11.2020) – še v dogovoru
Kaj pa december? Takrat pa zaključni jam. Z dobro glasbo, toplim čajem in božičnimi piškoti.
Za štipendijo nam pišite na info@nagib.si in priložite kratko motivacijo.
Cena posameznih srečanje je 15 eur na dan (30 eur vikend), za člane različnih plesnih šol, samozaposlene, študente in dijake imamo posebno ceno 10 eur na srečanje (20 eur vikend).
Program je tematsko zasnovala: Anja Bornšek
Produkcija: Društvo Nagib
Partnerji: Lutkovno gledališče Maribor
Podpora: Mestna občina Maribor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.