NOVO: “Nagib na radio” // Zvočni zapis predstave Beton Ltd. : Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli.

posted in: Uncategorized | 0

Sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti »Nagib na oder«, bo v bodoče spremljal tudi program poimenovan »Nagib na radio«, ki se bo za enkrat odvijal v mediju radijskih oddaj in bo nastajal v sodelovanju s platformo Glas podzemlja. Ključna intenca te dopolnitve je - zraven osnovnega kontinuiranega programa sodobne plesne in performativne produkcije - v mariborskem prostoru ponuditi in spodbuditi tudi kritiško refleksijo umetniške produkcije in nanje vezanih tematik. V mariborskem prostoru, kjer so sodobne uprizoritvene umetnosti relativno slabše zastopane, bomo poskušali zapolniti manko refleksije, kontekstualizacije in teoretizacije sodobno-umetniške produkcije.

Prvi poskus radijske oddaje se referira na predstavo "Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli" skupine Beton Ltd. v zasedbi Katarine Stegnar, Primoža Bezjaka in Branka Jordana, kot del 2.sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti  »Nagiba na oder« in ob enem tudi kot otvoritvena predstava Festivala Drugajanje, v Veliki dvorani Narodnega doma Maribor.

Zvočni zapis predstave "Vse, kar smo zamudili, medtem ko smo živeli" kolektiva Beton Ltd. bo na posluh v ponedeljek, po sami predstavi, natančneje ob 23 uri, na www.voiceofunderground.com (Glas podzemlja), katerega so pripravili Alja Lobnik, Katja Kosi, Andrej Korelič in Kaja Kraner. 

…"Radijska oddaja poskuša reflektirati in do neke mere celo posnemati, apropriirati uporabljeno metodologijo dela avtorjev predstave, hkrati pa razgrniti njihov produkcijski proces. Je nek hibrid med kritiškim, kritičnim in nenazadnje teoretskim odzivom, ki kombinira recenzentsko formo, teoretsko kontekstualizacijo predstave ter problematizacije gledališkega dispozitiva, prisotne tudi znotraj predstave. Istočasno pa izpostavlja tudi to, za kar ustvarjalci oddaje menimo, da je bila njena izhodiščna točka, in sicer refleksijo položaja umetnika in umetnosti v aktualni družbeni realnosti, ki do neke mere sovpada tudi s položajem kritika"… 

(Kaja Kraner, Alja Lobnik in Katja Kosi, v produkciji Društva Nagib)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.