“OTVORITVENI JAM” 3. SEZONE NAGIB NA ODER od 20.9. do 23.9.2016

posted in: Uncategorized | 0

3. Sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder”

“OTVORITVENI JAM”

Od torka, 20. 9., do petka, 23. 9. 2016, na Malem odru Narodnega doma in drugih lokacijah

Po dveh uspešnih sezonah, ki sta mariborsko kulturno ponudbo nadgradili in prvič v svoji zgodovini, na področju sodobnih plesnih in širših uprizoritvenih umetnosti, vzpostavili repertoarni prikaz vrhunske slovenske in mednarodne neodvisne produkcije, tokrat pripravljamo prav posebni “otvoritveni jam”, kot uvod v novo sezono. V štirih dneh si bo možno na Malem odru Narodnega doma ogledati dve predstavi, povabili vas bomo v “podzemni” radijski studio, kjer boste lahko v živo sodelovali pri izvedbi kritiško-teoretskega dogodka, septembrsko druženje pa bomo nato zaključili z okroglo mizo na temo o avtorskem delu.

3. Sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” bomo v torek, 20.9., ob 20 uri, na Malem odru Narodnega doma otvorili OBETAVNO!, v glavnih vlogah z Loupom Abramovicijem (koreograf in performer), Tomažem Gromom (kontrabasist in skladatelj) in Janezom Janšo (režiser in interdisciplinarni umetnik). Projekt Obetavno! je zastavljen kot serija performativnih situacij, ki potekajo po različnih lokacijah v Sloveniji in v mariborski ediciji nas čaka enkratno soočenje treh uveljavljenih slovenskih ustvarjalcev, ki bodo poleg performativnih in glasbenih vložkov na prav poseben način obdelali še teorijo plesa.

Naslednji dan, v sredo, 21. 9., ob 19 uri, pa se bomo preselili v studijsko okolje, in sicer v Glas Podzemlja na Glavnem trgu, kjer se bo zgodil t.i.”radijski dogodek”.Gre za nekakšno konceptualno nadgradnjo lanskoletnega sklopa “Nagib na radio”, ki se je odvijal v mediju radijskih oddaj in je bil posvečen refleksiji samih predstav znotraj Nagib sezone. Letos pa bo nekoliko predrugačen format baziral na živem dogodku s publiko, hkrati pa bo deloval kot ustvarjanje in predvajanje radijske oddaje z vnaprej pripravljenimi prispevki snovalk Kaje Kraner, Katje Kosi in Alje Lobnik ter pogovornim delom, katerega bomo skušali v živo še zvočno nadgraditi v sodelovanju z različnimi glasbeniki in oblikovalci zvoka. Dogodek bo občinstvo lahko spremljalo iz dveh vidikov, kot klasično radijsko oddajo, ki se bo v živo predvajala na ferkvencah Glas Podzemlja in kot klasičen dogodek, katerega se bo publika lahko udeležila v omenjenem studiu “mariborskega podzemlja” ter pri tem aktivno sodelovala. Oddaje in celotni radijski dogodki ne bodo usmerjeni le k premisleku specifičnih produkcij letošnje 3. sezone “Nagiba na oder”, marveč skozi njih še kontekst, zgodovina in problemi tovrstnih praks, kjer bomo primerjali produkcijske načine dela, metodologije, kako in zakaj so neke prakse vzniknile, pod katerimi pogoji in kakšen, če sploh kakšen, je bil njihov politični zastavek.

Ključna intenca te dopolnitve je - zraven osnovnega kontinuiranega programa sodobne plesne in performativne produkcije - v mariborskem prostoru ponuditi in spodbuditi tudi kritiško refleksijo umetniške produkcije in nanje vezanih tematik.

V četrtek, 22. 9., ob 20 uri pa bosledila (ponovna) ponovitev gledališkega eksperimenta GENERACIJE, predstave, ki je prvotno nastala v produkciji prvega odra Prve gimnazije Maribor pod režijsko taktirko Tina Grabnarja in bila kasneje umaknjena s programa. Dijaki prve gimnazije Maribor (Ajda Godec, Kim Godec, Žiga Hrena, Luka Kuhta in Eneja Urnaut) so v tek spravili neustrašni govor zoper starše, politike, babice in dedke, policaje, delavce in profesorje in s tem zadeli ob sam vrh šole, ki se je sprva odločil poseči v tekstualno podstat, kasneje pa kar v celoti umaknil predstavo iz programa prvega odra. Projekt Generacije je kljub oviram prejel glavno nagrado za najboljšo predstavo v celoti na festivalu Vizije in v okviru “otvoritvenega jama” ga bomo izpostavili tudi kot dobro izhodišče za premislek o avtorskih pravicah.

Zatorej bomo za zaključek, v petek, 23.9., organizirali še diskusijo, ki bo skušala načeti in odpreti razmerja med produkcijskimi in avtorskimi pravicami, se seznaniti z zagatami in dolžnostmi, premleti težave o avtorskih pravicah posameznih umetniških snovalcev in snovalk, ki delujejo zlasti znotraj izveninstitucionalne sodobne uprizoritvene umetnosti.

Se že veselimo ponovnega druženja, tokrat se bomo (na)gibali na odru, v glasbenem in radijskem studiju ter za okroglo mizo!

-----

Produkcija - Društvo Nagib

Koprodukcija- Narodni dom Maribor, Vetrinjski dvor

Umetniško vodstvo in produkcija - Petra Hazabent

Odnosi z javnostmi : Alja Lobnik in Anja Bunderla

Oblikovanje umetniške podobe: Toni Soprano

Partnerji – Glas Podzemlja, Pekarna Magdalenske Mreže, Via Negativa, Zavod Sploh, Festival Mladi Maribor (MKC),

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.