Petra Hazabent prejela nagrado Ksenije Hribar

posted in: Uncategorized | 0

2015_26_2_kultura_vmes1

 

Nagrado Ksenije Hribar za uspehe na področju plesne produkcije je prejela producentka in umetniška vodja 1. sezone uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder ter predsednica Društva Nagib Petra Hazabent.

 

Med 18. in 21. februarjem 2015 je v Ljubljani potekala “Gibanica” oz. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti, na katerem se vse od leta 2003 naprej predstavlja slovenska sodobnoplesna produkcija. Po izboru mednarodne tričlanske žirije se na bienalu vsaki dve leti pokaže izbor najboljših predstav, s tem pa se publiki kot tudi strokovni javnosti ponudi vpogled v kvaliteto domače sodobnoplesne ustvarjalnosti. Platforma omogoča slovenskim in tujim gostom, da na podlagi videnega festivalskega programa razmišljajo tudi o gostovanjih predstav v okviru njihovih lastnih produkcijskih shem.

Na podoben način bodo v aprilu v okviru 1. sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder v Mariboru gostili eno izmed 12 izbranih predstav letošnje slovenske plesne platforme Gibanica.

 

V okviru bienala se podeljujeta tudi nagradi festivala Gibanica in od leta 2013 naprej še nagrade Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa, ki jih podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije. Obe nagradi Gibanice, tako nagrada občinstva kot nagrada strokovne žirije, ki so jo sestavljalidr. Paula Caspao, Jana Jevtović, Yvonna Kreuzmannova, sta letos šli v roke Ireni Tomažin s predstavo »Okus tišine vedno odmeva«.

 

Ob prejetju priznanja je Petra Hazabent povedala:
»Nagrade so vsekakor dobrodošle in s to nagrado je poskus rednega, mesečnega programa »Nagib na oder« dobil veliko potrditev. Je pa ob tem treba dodati tudi to, da so za uspeh vsebin sodobnoplesnega programa, ki nima tako močne tradicije kot recimo gledališče, potrebna sredstva, medijska podpora in pa publika. Predvsem publika je tista, ki jo je na področju sodobnih umetnosti potrebno skrbno pridobivati in razvijati, za kar si »Nagib na oder«, skupaj z željo po dvigu postprodukcije slovenskih sodobnoplesnih predstav po Sloveniji, nedvomno najbolj prizadeva. Tudi v Mariboru se delajo kvalitetne in pomembne stvari in želimo si, da bi se to lahko nadaljevalo še v drugo in tretje in tako naprej.«

 

vir: dostop.si

 

Ostali linki:

http://www.sodobniples.si/kategorija/nagrajenci
http://radiostudent.si/kultura/teater-v-eter/gibanica-2015
http://www.rtvslo.si/kultura/oder/mateja-bucar-in-drugi-nagrajenci-ksenije-hribar/358898

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.