“The Idea of Antidepressive Wear” marca v Frankfurtu // NAGIB PRODUKCIJA

posted in: Uncategorized | 0

“Ideja o antidepresivni obleki” (v nadaljevanju “Ideja o ANDW”) je umetniški projekt, ki ga je v letu 2015 podprlo društvo Nagib in ki je s svojo raziskovalno turnejo začel v Mariboru, na Dunaju, Londonu in Bochumu. V marcu 2016 “Ideja o antidepresivni obleki” s podporo HTA – Hessische Theaterakademie, Franfurt LAB-a, Mousonturma Frankfurt in Blaues Haus gostuje v Frankfurtu, kjer so se tekom eno mesečne rezidence odvijale različne epizode, pri čemer bo zadnja od njih na sporedu v četrtek, 24. 3., ob 16. uri @ Blaues Haus v Frankfurtu na Majni.

V projektu “Ideja o ANDW” gre za strukturirane umetniške dialoge različnih akterjev (v zasnovi Tomaža Tomljanovića aka Dualik, Ajde Tomazin in Petre Hazabent), ki delujejo na različnih ustvarjalnih področjih – oblikovanje, fotografija, moda, glasba, performans, produkcija, kuratorstvo…, katerim skupno izhodišče je umetniška uporabnost različnih tehnologij »sebstva«, kot to pojmuje Foucault v filozofskih izhodiščih »Technologies of the self«.

Umetniški dialogi, s katerimi se soustvarjalci ukvarjajo, niso mišljeni le kot pasivne debate, ampak kot aktivni princip, tj. konkretna uporaba izhodišč »tehnologij spoznavanje sebe«. Gre za performativno razširitev, ki se skozi različne načine uprizarjanja loteva današnje prisiljene drže oziroma stanja duha umetnika in človeka v sodobni družbi, obsojenega na tehnologije iznajdevanja samega sebe in svoje družbene »uporabnosti«. V okviru “Ideje o ANDW” tako nastajajo t.i. performativne serije, ki zaživijo v skupnosti kot predstave (site-specific, gledališke, performansi ...), uprizorjeni procesi in umetniški produkti ali pa kot koreografske intervencije, v katerih umetniki preizprašujejo vrednote današnje družbe, izvajajo akcije, skozi katere izpostavljajo relevante socialne, politične, psihološke in antropološke teme ter vzpostavljajo prostor za vznik novega žanra “uprizarjanje mode".

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.