Med 17. in 28. junijem 2024 bo v Mariboru NAGIB BREZODRA, ki letos daje prostor času domišljije, raziskovanja in preizkušanja ter preizpraševanju produkcijskih kot tudi kulturno-političnih strategij. Zamišljen je kot dvotedensko ustvarjalno-eksperimentalno dogajanje večplastnih srečanj ter kreativnih in institucionalnih premislekov. Parazitira na in ob institucijah z različnimi ustvarjalnimi pristopi, temami, avtorji, projekti, performansi in posveti.

BREZODRA predstavlja modularno obliko festivalske tradicije Nagiba kot nekoč “le” Mednarodnega festivala eksperimentalnega giba in sodobnega plesa. Festivalizacijo vidimo kot nenehen spreminjajoči se koncept, živi organizem in večplastni kuratorski ter ustvarjalni pristop, s katerimo poskušamo prehajati meje in okvirje (ustaljenih) produkcijskih oblik posredovanja in delovanja. Spoznanje, da je lahko festivalska platforma tisto, kar se spreminja v dobrobit umetniškim procesom in ne zgolj prikaz že nastalih predstav, je bilo vodilo, k iskanju novih festivalskih form in pristopov. NAGIB tako znotraj celoletnega programa / sezone sodobno-plesnih umetnosti, snuje zamisel BREZODRA kot vstop v drugačen časovno-prostorski kontinuum ter skupnostni ustvarjalni proces zaznavanja, preizkušanja, premišljevanja in udejanjanja, ki se vsako leto sproti modulira in re-konstruira. Gre za poizkus, ki gledalca vabi v izkustven vpogled v ustvarjalne svetove, metode in (umetniško) delo nasploh, za ustvarjalce pa odpira možnosti alternativnih oblik produkcije.

Produkcija BREZODRA: Društvo NAGIB 

Kuratorski proces: Petra Hazabent

V odprtem dialogu s Toni Soprano Meneglejte, Anjo Bornšek, Petjo Golec Horvat, Barbaro Kukovec, Tomažem Tomljanovićem idr.

Odnosi z javnostmi: Zala Koren 

Pomoč pri produkciji in organizaciji: Lara Čabrian in Eneja Urnaut

Vizualna podoba in oblikovanje: Toni SopranoMeneglejte

Koprodukcija: MKC Maribor – Kulturni inkubator

Partnerji: DSPS – Društvo za sodobni ples Slovenije, Zavod PIP – Pravno in informacijski center Maribor, Zavod Maska, Slovensko mladinsko gledališče, Zavod Emanat, Tanzhaus Graz, DACE in Neodvisni

BREZODRA je del zamisli o Mrežnem centru, ki ga podpirajo: MKC Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, Narodni dom Maribor, Fundacija Sonda – GT22 idr.

Tehnična podpora: Marko Lük in Tomaž Tomljanović

Finančna podpora: Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo