J.Rozman_Senzasenso_©MatijaLukic_7jpg(72dpi)

2. Sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” v februarju:

 

SENSASENZO // Jan Rozman // SLO

predstava (50 min)

Sobota, 20.2.2016, 20:00 @ mali oder Narodnega doma

 

Senzasenso je prostor, kjer ne najdem pomena.
Senzasenso je stanje nemira, ki ne vodi nikamor.
Senzasenso je ideja, ki se je ponesrečila.
Senzasenso je misel, ki razpada.
Senzasenso je trenutek, ko izgubim nadzor.
Senzasenso je predstava o norosti.

Senzasenso je plesno-vizualna predstava Jana Rozmana, ki ustvarja paralelni svet današnji naravni resničnosti. Predstava poizkuša ustvariti eko-futuristični prostor, kjer je človeško bitje umeščeno ob bok abstraktnim bitjem, ki vznikajo iz nastale pokrajine. Na humorno-metafizičen način prevprašuje nastanek vesolja iz niča, evolucije življenja iz nežive materije ter (ne)zmožnost pristnega sobivanjskega razmerja med človekom in naravo.

Rozman zavzame kritično, a produktivno, stališče do vprašanj konstrukcije življenjskega sveta ter ovrednoti dosedanji razvoj človeštva s pomočjo metaforične transformacije, ki mrtvo pokrajino staplja z živimi organizmi. Predstava tako v isti sapi preklinja ponoreli svet (post)industrijske odtujenosti in se klanja vztrajnim spiralnim naporom humanističnega iskanja smisla v razmerju med človeškim in naravnim. To ne počne skozi prakticiranje družbenega, ampak predvsem čutno-ekološkega pogleda na možnost vzpostavitve kontur
nove človeške eksistence v  današnjem “post-naturalnem” svetu.

Jan Rozman (1991) je plesalec, performer, koreograf in improvizator, ki je ples odkril v zgodnjem otroštvu v okviru kulturnega društva Qulenium. Obiskoval je ljubljansko umetniško gimnazijo, eno leto pa se je izpopolnjeval tudi na SNDO v Amsterdamu. Kljub mladosti je ustvaril že zajetno število avtorskih del (Kožuh luske perje, Glitch, Vabilo, Ptičja demenca, Giljotina odločitve) in se veliko pojavljal na domačih in tujih odrih. Redno sodeluje v projektih uveljavljenih koreografov, kot so Matjaž Farič, Milan Tomašik, Katja Legin in Matej Kejžar. Rozmanov odrski izraz zaznamuje prepletanje različnih gledališko-plesnih elementov in humorja. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen.

Alja Ferjan je po večletnem udejstvovanju v športnih plesih in končani Umetniški gimnaziji v letu 2010/11 opravila letnik na akademiji School for New Dance Development v Amsterdamu. Nato se je posvetila avtorskemu delu, njena solo miniatura Če sem to, kar so oni meni je bila junija 2012 nagrajena za najboljšo izvedbo na mednarodnem
tekmovanju OPUS 1. Jeseni 2012 je pričela z izobraževanjem na akademiji za sodobni ples Anton Bruckner Privatuniversität v Linzu. Poleg študija redno sodeluje pri plesnih projektih v Ljubljani, Linzu in na Dunaju.

Avtor: Jan Rozman
Nastopajoča: Jan Rozman in Alja Ferjan
Dramaturgija, kostumi in oblikovanje luči: Petra Veber
Produkcija: Pekinpah Kink Kong
Koprodukcija: Qulenium
Partner: Društvo Nagib, Bunker, RedSapata Tanzfabrik

Organizacija v Mariboru: Društvo Nagib v sodelovanju z Narodnim domom Maribor, v času 31. Zimske plesne šole
Predstava je nastala v okviru dvoletnega avtorskega projekta Kodeks
Jana Rozmana in je podprta s strani Ministrstva za kulturo Republike
Slovenije.